Dupa scandalul biletelelor, un alt subiect controversat este cel al taxei pentru prima inmatriculare a masinilor second-hand, taxa impusa de la inceputul acestui an. Fara a mai relua toate disputele dintre cei care sunt pro si contra, trebuie aratat exact pe cine dezavantajeaza aceasta taxa si pe cine ajuta. Cuantumul acestei taxe ii loveste pe toti romanii care au putut sa stranga vreo cateva mii de euro si vor sa-si cumpere o masina utila. Concret, cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro se pot achizitiona din statele UE autoturisme de foarte buna calitate, nu mai vechi de doi-trei ani, care pot satisface cerintele unei familii. Adica, masini de clasa medie si chiar medie superioara, adica foarte incapatoare, dotate dupa ultimele standarde, rulate pe soselele din vest, cu reviziile facute numai la dealeri autorizati. Cu aceeasi bani, din Romania te poti lipi doar de autoturismele producatorilor autohtoni, cu dotari relativ simple sau deloc. Sau poti achizitiona masini noi de la dealerii marcilor straine, dar numai pe cele de tip mini sau mici, pentru a te incadra in bani. Cu alte cuvinte, taxa de prima inmatriculare, care majoreaza, dupa unele calcule, cu pana la 70% costul unei masini second-hand, ingradeste dreptul romanilor de a cumpara o masina decenta, care
sa-i serveasca nevoilor sale. Mai mult, asa cum ne-a atras atentia UE, taxa incalca si principiile comertului liber intre statele comunitare.
Dar cui ii foloseste aceasta taxa? Pai, in primul rand, dealerilor de masini noi, care-si vad acum salvate afacerile. Taxa mai foloseste si institutiilor de credit, de leasing, carora le-ar fi scazut cifra de afaceri daca romanii ar fi cumparat masiv masini second-hand din Occident si nu s-ar mai fi imprumutat pentru achizitionarea unora noi. Deci, sunt mai multi interesati ca o asemenea taxa sa existe. In plus, cei care au subscris la aceasta taxa sau chiar au promovat-o sunt constienti ca ea nu poate rezista mult timp. Ei o sustin insa in continuare si fac vanzari si profit, pentru ca stiu ca, atunci cand UE va pune piciorul in prag si va amenda Romania punand-o sa dea banii de taxa inapoi la oameni, nu ei vor plati, ci statul.