Operatorul TV a prins in cadru o imagine atroce: un taximetru facut armonica si, deasupra lui, un text de reclama. Ceva despre "idei indraznete" si "spirite libere". Da, e o idee indrazneata sa curmi in cateva clipe viata a trei tineri, are spirit liber autorul unei asemenea fapte. Veacul inainteaza: Nicolae Labis murea intr-un accident de tramvai, un tramvai ca vai de el de pe vremea ITB-ului. Desuet, demodat sfarsit! Acum, un tanar regizor, care a fost premiat inainte de a implini 30 de ani mai mult decat altii intr-o viata, impreuna cu alti doi compatrioti cam de aceeasi varsta au murit spulberati de un monstru auto, ultimul racnet al tehnologiei mondiale.
E oare intamplator sau nu ca regizorul Cristian Namescu si-a pierdut viata, ca si muzicianul Teo Peter, intr-un accident de noapte, produs de un conducator auto care rula bezmetic printr-o capitala europeana pe care o lua drept jungla numai buna de safari? Ar fi facut diplomatul american cu prenumele greu de retinut o escapada nocturna, beat-mort la volan, pe strazile din Washington DC? S-ar fi angajat "omul de afaceri" Ali, pasaportar britanic, intr-o cursa dementiala de noapte prin Londra? Cu siguranta ca, oricat de ametiti de alcool ori de betia superioritatii banului sau marcii de masina, nu s-ar fi angajat in aventuri din care sa iasa, in loc de eroi, asasini. Bineinteles, "fara premeditare".
Daca toata lumea, in aceasta tara de oameni harnici, primitori, ospitalieri, ii primeste inca de la vama cu un suras larg (contra unei "mici atentii"), daca politia si oamenii legii ii trateaza cu indulgenta, avocati bine platiti le musamalizeaza fapta, iar cei modest platiti nu sunt "motivati" sa-si faca datoria; daca ambasadele ii trec hoteste pe criminali frontiera, cum sa nu se simta acestia "Stapanii inelelor" intr-o tara care se numeste, de pilda, Romania? Asemenea stapani ai inelelor nu se dovedesc, vai, nici stapani ai propriului volan.
Cine e cat de cat familiarizat cu subtilitatile politicii mondiale poate trece usor peste astfel de "incidente". Dar privitorii obisnuiti ai televiziunilor, colegii taximetristilor ucisi, ca sa nu mai vorbim de rudele si prietenii celor striviti, dintr-un moft, ca niste muste, ar putea observa, la un moment dat, ca axa Washington-Londra-Bucuresti si-a consacrat un traseu de mare atractie pe arterele circulate ale Capitalei noastre. Macar soldatii sovietici eliberatori nu ne-au bagat, chiar asa, unul cate unul sub senilele tancurilor. Drept ca stapanii lor striveau pe de-a-ntregul tara si o jumatate de continent, fara sa se incurce in fleacuri. Totusi...