Dupa cum se stie deja, Romania a inceput sa cotizeze la Uniunea Europeana. Daca in ianuarie Finantele au platit circa 76 de milioane de euro, in februarie suma a fost de vreo trei ori mai mare, adica de aproximativ 220 de milioane de euro. Justificarea consta in faptul ca UE cere in primele luni ale anului de la statele membre plati anticipate pentru acoperirea deficitelor din Trezoreria europeana. Una peste alta, in primul an de la integrare, Romania va contribui la bugetul UE cu circa 1,1 miliarde de euro. Pe de alta parte, Comisia Europeana i-a alocat Romaniei pentru acest an fonduri de pana la 1,3-1,4 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice. Acum incep calculele.
Mai intai, euro din partea UE vor veni abia din al doilea semestru al anului. Asta, dupa ce Comisia va aproba planurile operationale depuse de tara noastra. Cu alte cuvinte, europenii ne vor da verde pentru a accesa acesti bani prin iunie, iulie. Asta, daca nu cumva baietii destepti de la Bruxelles nu gasesc greseli in strategia de absorbtie a fondurilor si intorc planurile operationale pentru rectificare la Bucuresti. Astfel, accesul la fonduri s-ar mai prelungi vreo doua-trei luni.
Daca totul va fi insa OK, prin vara s-ar putea depune proiectele necesare pentru a accesa fondurile UE. Dar cati romani stiu sa faca proiecte eligibile? Daca totusi se gasesc vreunii, atunci urmeaza etapa de evaluare si se va primi prima transa de bani europeni dupa vreo doua-trei luni. Pentru ca banii de la UE nu vin toti odata, ci in transe, iar acestea nu fac exceptie de la regula birocratica universala, adica "intarzierea platilor". Altfel spus, chiar daca vom fi capabili sa ne incadram in termenele de depunere a proiectelor, practic nu vom putea absorbi cele 1,4 miliarde de euro promise de UE pana la sfarsitul acestui an. Cu alte cuvinte, relatia financiara cu UE poate incepe cu un deficit pentru tara noastra. Si de aici vine legitima intrebare: nu cumva era mai bine ca acea contributie a Romaniei sa fie folosita de tara noastra si abia apoi banii sa se deconteze la UE? Sau asa nu mai aveau sub control cheltuielile din Romania? Oricum, intr-un fel sau altul, UE castiga, iar daca se "supara" pe niste proiecte "implementate" altfel decat vor ei, cer toti banii inapoi si ne baga pe toti in oala cu corupti.