Biroul National al PC a decis iesirea formatiunii politice conservatoare de la guvernare. Conservatorii lui Voiculescu au decis sa treaca in Opozitie pentru ca partenerii de Coalitie, spun ei, nu si-au respectat angajamentele luate dupa alegerile din 2004. Este stiut de tot romanul ca Partidul Conservator a amenintat de mai multe ori in ultimii doi ani cu iesirea de la guvernare, dar nimeni nu ia prea luat in serios, si, trebuie sa recunosc ca si eu m-am numarat printre acestia. Una peste alta, marea minune a avut loc.

Ce se va intimpla acum? E o intrebare buna. Unii spun ca vor fi organizate, in sfirsit, alegeri anticipate, iar altii nu spun nimic pentru moment. Daca totusi vor avea loc anticipate, scena politica nationala va fi plina de evenimente interesante. Liderii politici vor fi obligati sa-si caute aliati suficient de puternici pentru ca urmatorul executiv sa poata guverna in liniste. Din acest motiv o sa desenez, la intimplare, citeva aliante posibile si imposibile.

Cel putin pentru mine este clar ca PD si PNL nu mai pot merge umar la umar. La fel, evident e si ca scorul inregistrat de conservatori in sondajele de opinie ar putea sa creasca in urmatoarele saptamini ca reactie la decizia de iesire de la guvernare.

Sint sanse mari de cistig pentru cei care pariaza pe o noua uniune PSD-PC. O necunoscuta in acest moment e jocul pe care il va face PNL. Le va fi greu liberalilor si pentru ca puterea lui Stolojan creste cu fiecare zi ce trece. Poate daca Theodor Stolojan va reveni in functia de lider al PNL, Alianta D.A. ar putea deveni ce a fost odata, la finele lui 2004.

In ecuatia mai apare si PNG, ai carui lideri ar cam vrea sa stea in barca lui Traian Basescu pentru a intra mai usor in Parlament. Si daca sondajele de opinie facute publice in ultimul timp nu au fost “trintite”, oamenii lui Becali vor juca un rol extrem de important in formarea viitorului guvern. Fac precizarea ca acum vorbesc despre scenarii care ar putea deveni realitate doar daca anul viitor vor fi organizate anticipate. Pina atunci insa voi saluta curajul lui Voiculescu de a-l numi pe Basescu drept un “mare ipocrit”.

PC s-a hotarit. Nu mai vrea “iubire cu imprumut”, vorba cintecului. Conservatorii au nevoie de certitudine si de parteneri seriosi de guvernare. Marea necunoscuta aparuta in urma gestului facut de pecisti este cu cine vor merge liberalii in alianta la eventualele alegeri anticipate.