Un tanar a ales sa moara, iar in urma lui incep sa apara una cate una problemele cu care se confrunta un sistem care nu pare sa aiba posibilitatea de a se vindeca. Victor a trait toata viata lui in acest sistem, probabil ca la Revolutie avea in jur de trei-patru ani. Practic, s-a trezit in acest carusel care inseamna protectia copilului si care de mai bine de 18 ani trece printr-o tranzitie care nu se mai termina. Cred ca, dintre toate modificarile de care a avut parte sistemul, una singura nu a reusit nicidecum sa se impuna - schimbrea mentalitatii.

Ministrul Muncii spunea ca acolo, in acel centru de plasament unde s-a intamplat tragedia, a vorbit cu vreo 20 de baieti, care i-au spus exact cu ce se confrunta. Marele adevar este ca inca mai exista persoane care le vorbesc urat si care-i trateaza ca pe copiii nimanui. Ca sunt indivizi care vin de acasa cu capsa pusa si care se razbuna pe ei. Ca sunt tipi care, suparati pe un gest al tinerilor, marseaza exact pe ceea ce stiu ca-i doare si le striga in fata - "Te dau afara", uitand ca asta nu-i sistemul lor propriu si personal, adus din averea lor, ci este unul care ne apartine noua tuturor si in care toti pompam bani mai mult sau mai putin.

Trecand si peste acest aspect, ramane de comentat cel legat strict de sufletul fiecaruia dintre noi. Este foarte greu sa te abtii de la comentarii atunci cand esti furios pe un individ sau pe o situatie, dar, in momentul in care alegi sa-ti versi nervii pe un om fara aparare, tu esti cel demn de plans.

Pentru autorii morali ai unor crime sau ai unor tragedii nu exista pedepse, poate doar cea a constiintei lor, in cazul in care o au, iar, daca nu, acesti morti vii traiesc pentru a-si imprastia in aer microbii si pentru a mai ucide alte si alte suflete nevinovate. O solutie ar fi ca indivizii de teapa lor sa fie eliminati din sistem de cei care au puterea. Cineva mi-a spus ca exista, in acest sistem de protectie a copilului, oameni care lucreaza de 20 de ani si care habar nu au cu ce se mananca. Lucreaza acolo doar ca sa aiba o paine de mancat, atat, iar sufletele acestea de copiii ai nimanui sunt in mainile lor si asta este ingrozitor.