Vorbitul fara rost este o patima caracteristica romanilor. Asta, si pentru ca suntem un popor vorbaret. Vorbim si comentam vrute si nevrute, vorbim neintrebati, de cele mai multe ori, ne pricepem si dam pe gura din toate cate ceva, chiar daca ne facem rau unii altora prin ceea ce spunem. Astea sunt obiceiurile de pe la noi. ßi n-ar fi mare defect daca aceasta slabiciune a vorbitului fara rost nu s-ar regasi la toate nivelurile. Da, pentru ca si autoritatile vorbesc fara rost, indiferent din ce institutie sau serviciu special fac parte. çn Romania, un secret se mentine doar daca este cunoscut de o singura persoana. ßi atunci exista cazuri cand, pentru publicitate sau pentru a se baga pur si simplu in seama, persoana divulga informatia secretizata. Iar aceasta lipsa de seriozitate, in fond, ne va costa din ce in ce mai mult, mai ales ca am decis sa ne aliniem unor state serioase, cum sunt cele ale Europei unite.
Mergand pe aceasta traditie, cum era de asteptat, nici procesul de privatizare a celei mai mari banci comerciale de la noi nu a scapat fara scurgeri de informatii. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ieri ca s-a plans la Parchet referitor la unele scurgeri de informatii in cursul negocierilor cu potentialii cumparatori ai BCR. ßi pe buna dreptate, pentru ca participantii la licitatie au cerut clauze extrem de stricte pentru confidentialitatea ofertelor. Numai ca aceiasi competitori nu si-au dat seama ca sunt in Romania si ca pe aici se cam afla totul.
La noi se afla din timp cine va fi cercetat, cine va fi arestat, cui i se va da drumul. Noi stim mai devreme decat trebuie cine va cumpara fabrica nu stiu care si cine va castiga licitatia din cutare loc. La noi se afla cu repeziciune ce are de gand sa faca premierul sau presedintele in nu stiu ce problema si se iau si masuri de prevenire a posibilelor efecte. Nu mai exista secret decat pe hartie si ca definitie in dictionar, pentru ca totul se poate afla.
Ceea ce este cu adevarat pagubos este faptul ca aceasta limbarita ne costa, iar pe viitor ne va costa si mai mult, daca soarta ne va alipi marii familii europene.