L-am auzit zilele trecute pe deputatul Radu Dragus raspunzindu-le colegilor de breasla cumva retoric cind i s-a cerut o declaratie privitoare la datoriile de milioane bune de lei vechi pe care le are la asociatie. Intreba ceva de vreo comanda pe care respectivii ar fi primit-o ca sa dea stirea ca "a uitat " sa plateasca intretinerea. Informatia nu e o noutate, ea a fost data in mai multe rinduri de Monitorul, vestea ar fi doar ca parlamentarul tot nu a catadicsit sa plateasca.
Am putea vorbi de mega-campania declansata de actuala Putere pentru executarea datornicilor care la Botosani poate ar trebui sa inceapa chiar cu liderul democrat sau de exemplul pe care acesta il da pensionarilor pentru care intretinerea chiar reprezinta un efort, numai ca macar la fel de important mi se pare un alt lucru. Si anume ca parlamentarul reproseaza ziaristilor in cauza ca ar fi primit comanda ca sa scrie chestia cu pricina. Este o meteahna mai veche a multor politicieni botosaneni, care atunci cind li se semnaleaza greselile, in loc sa le recunoasca ori sa incerce sa le explice, ajung sa se transforme in acuzatori si sa vada ceva necurat la mijloc. Stau si ma gindesc ce-o fi fost in mintea deputatului? S-o fi gindit ca a venit nu stiu care de la PSD, care dornic sa mai puncteze in lupta cu Puterea, ar fi dat o "comanda " de datorii la asociatie? Oare chiar sa nu se fi gindit, simplu si logic ca, daca si-ar fi rupt o macar mica parte din zecile de milioane lei vechi primite lunar de la buget si i-ar fi dat pentru intretinere, n-ar mai fi avut ziaristii ce sa scrie si ce "comenzi " sa se dea?
Din nefericire exemple de genul asta sint cu duiumul. Destui oameni politici, atunci cind se scrie chestii care nu le fac tocmai cinste, vad o conspiratie la mijloc si "comenzi ". Din nefericire, ajung sa confunde lucratorii din presa cu un soi de chelneri care primesc "comenzi ", nu de ciorba de burta, ci de articole. Trist este ca vad in oamenii din presa si un soi de executanti asemeni soldatilor care, fie ca au mai mult sau mai putin creier, trebuie sa si-l cam tina in friu, pentru ca trebuie sa raspunda la ordine si comenzi. Amuzant este ca, uneori, se cearta intre ei si fiecare spune ca s-ar fi facut o "comanda " sa se scrie de el.
Si exemplele pot fi multe. Cind mai apare cite ceva prin ziar despre fostul primar, reprezentantii actualei administratii locale fac si desfac o multime de legaturi. "Sigur e ceva la mijloc ". Altii, pur si simplu, nu inteleg ca mai exista si partea cealalta, care trebuie sa aiba dreptul la o opinie, la o parere. Este insa mult mai usor sa te consideri nevinovat si sa te vezi victima a unei "comenzi ".