Nu stiu cum se manifesta exact pesta, aceasta boala a porcilor, dar stiu ca ea cam miroase de la distanta a afacere la nivel mare. Si asta pentru ca depistarea virusului de pesta porcina la fermele Smithfield din Timis amana reluarea livrarilor de carne de porc din Romania in alte state membre ale Uniunii Europene cu inca vreo 2-3 ani. De altfel, producatorii romani au interdictia de a exporta carne de porc in UE inca din 2003, si tot din cauza acestei boli porcine. Cand se parea ca aceasta pesta a fost eradicata, iata ca apar alte focare, si unde? In fermele celui mai mare producator de carne de porc din lume, firma americana Smithfield, care a preluat in 2004 firmele romanesti Agrotorvis si Comtim Grup.
Fara sa fiu un adept al teoriei conspiratiei, totusi nu mi se pare intamplatoare aparitia acestor noi focare de peste, exact in momentul in care firmele din industria carnii de porc din Romania solicitasera Comisiei Europene sa permita livrarile in statele UE. Chiar atat de infectate sunt produsele romanesti? Adica, dupa ce, zeci de ani, tara asta a exportat din plin peste tot in lume carne de porc, de pui, produse agricole si agroalimentare, iata ca, de vreo cativa ani incoace, nu mai suntem buni de nimic, iar produsele noastre sunt infectate si nocive pentru sanatatea vesticilor. Sa fie astea adevarurile sau cineva se teme de forta producatorilor romani din aceste sectoare si atunci apar tot felul de boli contagioase care ne scot de pe piata?
Bine ca Romania nu este inca un pericol pentru Europa pe piata automobilelor sau pe piata productiei de software. Pentru ca ar exista pericolul ca masinile fabricate la noi sa dauneze grav traficului din vest sau programele de calculator realizate de romani sa fie invadate de virusuri care distrug retelele cetatenilor din apus. O sa mai vedem...