Propunerea legislativa a deputatului independent Nati Meir privind gratierea colectiva a fost dezbatuta ieri, cu patima, in cadrul Comisiei juridice a Senatului. Membrii Comisiei trebuia sa decida daca propun proiectul pentru adoptare sau il resping. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului legislativ. Ministerul Justitiei a dat si el aviz negativ in privinta acestui proiect in urma cu o luna.

Pentru mine nici nu conteaza ce a decis in cele din urma Comisia juridica din Senat. De foarte multa vreme parlamentarii ne-au obisnuit sa se zbata pentru rezolvarea unor probleme care nu au nici o legatura cu nivelul de trai al romanului simplu. E importanta si problema detinutilor care traiesc in conditii inumane. Cred insa ca un astfel de subiect a fost adus in discutie doar in scop electoral. Sint convins ca domnul Nati Meir are probleme mult mai importante acasa la el decit modul in care traiesc detinutii.

Trebuie sa subliniez si citeva scenarii amuzante care se nasc din aceasta poveste. Din punctul meu de vedere ar fi mult mai interesant daca toti detinutii ar fi eliberati pe o perioada determinata. Sa spunem ca e vorba de un an de zile, timp in care organele de stat vor zugravi in puscarii. Bineinteles ca toti ilegalistii care vor beneficia de aceasta vacanta isi vor asuma in scris obligatia de a sustine campaniile electorale ale partidului sau independentului care i-a eliberat.

Ar putea fi pusa in practica si o alta solutie. Sa fie eliberati toti puscariasii, iar locul lor din inchisori sa fie luat de cei care au ocupat un loc in conducerea tarii in ultimii 17 ani. Daca stau mai bine sa ma gindesc, acest scenariu nu e prea grozav. Lucrurile nu s-ar schimba in nici un fel in marea comunitate romaneasca. Un politician care fura de rupe timp de patru ani este la fel de rau ca un ticalos care jefuieste si ucide o batrina.

Si, pentru ca nu vreau sa inchei fara sa ofer o solutie la problema cu care politicienii nostri se confrunta, am sa spun ca ar fi foarte bine daca Guvernul Tariceanu ar organiza o campanie de stringere de fonduri, cu participare internationala, in scopul modernizarii inchisorilor din tara noastra. Parca si vad cum in Paris flutura in aer mii de fluturasi colarati pe care sta scris “Salvati inchisorile din Romania”.

Cind tara noastra nu are cu ce sa se faca de ris, politicienii inventeaza ceva foarte repede. Daca UE ar organiza un campionat mondial al scenariilor cu iz electoral, sint convins ca oamenii politici romani ar lua medaliile de aur la toate categoriile.