Bataia de joc a devenit sport national. In jocul asta sunt, pe de o parte, guvernantii, de cealalta, noi, ceilalti. Iar guvernantii, de vreo 15 ani incoace, isi bat joc de noi cum vor ei. Mai castigam si noi, cateodata, la patru ani. Dar castigul este iluzoriu. Ei se refac repede si iarasi ne iau la bataie. De joc, bineinteles. Ultima partida s-a consumat saptamana trecuta, cand Guvernul Tariceanu s-a hotarat sa-si declare falimentul dandu-si demisia. Asadar, tara a ramas fara carmaciul Tariceanu, caruia capitanul i-a dictat demisia. Si asta in plina tragedie provocata de numeroasele inundatii, in mijlocul unor scumpiri ale tuturor utilitatilor, a curentului, a apei calde si a gazelor, in plin proces de denominare si de aiureala pe care o induce acest fenomen.
In fata tragediilor pe care le traieste Romania de astazi, in care mii de familii nu mai au case din cauza apelor nestavilite, iar altii sunt inghititi de raurile iesite din matca, in fata scaderii continue a nivelului de trai din cauza scumpirilor irationale, guvernantii se gandesc doar la confortul unei majoritati parlamentare si arunca intreaga tara intr-o criza profunda, care mai compromite si aderarea din 2007.
Economic gandind, decizia de a organiza anticipate in acest an poate echivala cu o subminare a economiei nationale, pentru care unii au platit cu capul. Numai banii pe care-i pierde Romania prin neaderarea la UE in 2007 sunt de ordinul miliardelor de euro. Asta la nivel macro. Devine strigator la cer insa atunci cand calculam ca aceste alegeri anticipate vor costa zeci de milioane de dolari, bani cu care s-ar mai fi bandajat din ranile produse de inundatii, s-ar mai fi reparat cate ceva din criza din sanatate sau s-ar mai fi carpit, pe ici, pe colo, cate un buget de pe la vreun minister vitregit de rectificare. Dar cui ii pasa? Orbiti de putere, politicienii nostri apar pe la televiziuni si ne arunca in fata minciunile lor si ale tagmei (a se citi partid) din care fac parte. Isi bat joc de noi chiar in spiritul democratiei create tot de ei. Avocatei de mana a doua, afaceristi dubiosi care si-au platit locurile in Parlament, rapsozi populari, fosti secretari de partid ne mint la toate jurnalele si ne explicafaptul ca trebuie sa traim mai rau pentru a fi primiti in UE. Ca trebuie sa suferim pentru ca, mai apoi, sa traim bine. Isi bat joc de noi, dar pana cand? Sa vina mai repede anticipatele!