Ideea celor de la SMURD de a face apel la populatie pentru donarea cotei de 2% din impozitul pentru venitul global retinut de stat s-a dovedit a fi, cel putin la Galati, o veritabila cutie a Pandorei. Dupa ce galatenii au donat cu generozitate pentru serviciile medicale de urgenta, foarte multi au preluat ideea din zbor.

Primii care au facut apel la sprijinul anonimilor cu venituri licite au fost cei de la Otelul, iar mai nou primarul Nicolae a decis si el sa faca o fundatie pentru a stringe fonduri ca sa reabiliteze Casa Mantu. Ambele idei generoase, demne de mai multe fonduri, au esuat in "fascinantul" 2%.

Cum nu exista nici o limita pentru impartirea la cit mai multe guri a amintitei cote, lista ar putea fi lunga cit o zi de post. Sint vechi lifturile in Judetean si trebuie schimbate? Nici o problema, facem o fundatie. N-avem unde sa-i cazam in conditii "umane" pe comunitarii orasului? Mai facem o fundatie, sa se simta si ei aderati, sa nu-si faca impresia bietele patrupede ca UE inseamna doar operatiile de la Vier Pfoten. N-avem utilaje de salubrizare? Iarasi, nici o problema! Mai e loc pe lista. Ca si pentru protejarea berzei albe, a ghivecelor de pe stilpi sau a strazilor neasfaltate. Exista un procent pentru fiecare, atita timp cit maruntisul se aduna in pusculite totusi grase.

Toate bune si frumoase. Numai ca imi pun si eu intrebarea, la cite zecimale trebuie sa ajunga generozitatea divizata a contribuabilului pentru ca sa ne dumirim ca sint si alte vaci de muls? Chiar nu se poate gasi pe imasul economiei de piata nici o alta solutie lucrativa pentru a aduna niste bani pentru comunitate? Mi se pare cel putin ciudat ca in toti anii de dupa Revolutie am deprins aproape toate apucaturile proaste ale occidentalilor, dar nu ne-a contaminat deloc spiritul lor de initiativa in ceea ce priveste identificarea surselor de finantare.

Probabil nici eu nu stiu unde sa ma uit, dar pina acum n-am vazut pe nicaieri vreo stringere de fonduri la care sa fie invitate oficialitatile si oamenii de afaceri ai comunitatii sau stiu eu ce alte persoane cu dare de mina. Nici pentru dotarea vreunei sectii de spital, nici pentru un azil de batrini, nici pentru canalizarea vreunui cartier uitat de lume. Semn ca, in afara de perioada magica a campaniei electorale, nimic si nimeni nu-i coalizeaza pe oamenii cu posibilitati financiare, si nu numai, din orasul cu combinat, santier si echipa de fotbal in Liga I.

Noi, stapinii celor 2%, solicitam ferm autoritatilor locale sa ne contacteze cit mai curind pentru a stabili de comun acord lista comuna de prioritati pentru anul in curs. Un sediu nou pentru Primarie, fonduri mai mari pentru deplasarile consilierilor locali si judeteni, scari rulante la Prefectura, aveti nevoie, se rezolva! Numai ca mai dureaza. La cit cistigam, probabil vreo citeva mandate...