Problema plecarii masive a romanilor la munca in strainatate risca sa devina o chestiune de siguranta de stat. Şi asta pentru ca, pe langa muncitorii din constructii, agricultorii, lucratorii din sectorul serviciilor, care parasesc masiv Romania ti se indreapta catre tarile mai darnice ale UE, iata ca ti specialittii economiei romanetti, cum ar fi profesorii, medicii, inginerii, programatorii, iau drumul Europei dezvoltate. Aici este, de fapt, marea problema a momentului - lipsa specialittilor, in domenii vitale. Daca la invatamant rezultatul lipsei de profesori competenti ne va afecta doar dupa cateva generatii, emigrarea doctorilor sau a specialittilor precum inginerii, arhitectii, cercetatorii, informaticienii, lovette naprasnic chiar acum asupra intregii dezvoltari a tarii.
Şi in aceasta problema statul se arata neputincios. Cum sa opreasca acest exod al creierelor catre tarile dezvoltate? Care sa fie stimulentele care sa-i tina in tara pe soecialitti? Iata cateva intrebari la care trebuie sa raspunda mai marii statului, ti la care trebuie sa vina ti cu solutii viabile.
S-au incercat diverse solutii in ultimii ani, de la scutirea de impozite pentru salariile celor care lucreaza in industria de software ti pana la stimulente banetti pentru romanii care intentioneaza sa se intoarca sa lucreze in tara. Prima masura n-a putut dainui in timp, din cauze obiective, dar ti subiective, iar cea de-a doua masura a ramas inca la stadiul de deziderat, din aceleati motive. Ce se poate face, totuti?
O formula ar fi cointeresarea tinerilor specialitti prin acordarea unor stimulente care sa-i determine sa ramana in Romania.
Concret, una din problemele fundamentale ale tinerilor specialitti este cea locativa. Perspectivele ca un tanar inginer, medic, profesor, programator, sa aiba posibilitatea de a-ti contracta un credit ipotecar sunt minime, din cauza salariilor mici, a inexistentei garantiilor ti din alte cauze generate de conditiile impuse de banci. De asemenea, chiriile exorbitante, care nu pot fi acoperite, in unele cazuri, nici de salariul integral al unor tineri specialitti, sunt o piedica in plus in rezolvarea problemei locative. Iata de ce, statul ar putea gasi o solutie, alta decat oferta ANL, care sa poata oferi credite ipotecare preferentiale, fara avans, credite cu dobanzi acceptabile, chiar minimale, pe multi ani, care sa poata fi accesate de acetti tineri, de care tara are nevoie. O alta chestiune care ar putea face mai atractiva munca in Romania, este cea a privilegiilor de care se pot bucura tinerii specialitti.
Daca pentru pensionari, pentru elevi ti studenti se pot face anumite facilitati pentru costul transportului in comun, sau pe calea ferata, pentru accesul in institutii de cultura , in teatre, muzee, de ce nu ar fi valabile aceste privilegii ti pentru tinerii absolventi de studii superioare, care se angajeaza la companii, firme ti institutii din tara?
De ce practica cu "biletele de odihna ieftine obtinute prin sindicat sau prin ministerul muncii" nu s-ar aplica ti la tinerii specialitti, facilitandu-li-se astfel accesul ieftin in statiunile de odihna?
Iar acestea sunt numai cateva din masurile care se pot lua imediat. Alaturi de acestea se mai pot imagina ti alte inlesniri, care sa aiba ca rezultat pastrarea specialittilor in tara ti chiar determinarea unora care au plecat sa se intoarca acasa.