Este un lucru dovedit ca incarcerarea infractorilor primari, si in special a celor care comit infractiuni minore, nu rezolva problema, ci dimpotriva o complica. Si, cum ar putea fi altfel, cind executarea pedepselor de catre condamnati nu se face in functie de gravitatea faptei savirsite, ci la gramada, alaturi de criminali si tilhari? Pai ce reeducare mai e asta, cind respectivul e nevoit sa faca ce-i spun colegii de camera, chiar daca asta inseamna uneori sa incalce din nou legea, doar ca sa supravietuieasca in puscarie?

Sistemul in baza caruia sint executate pedepsele in inchisori este fundamental gresit, insa nu e mai putin adevarat ca nu exista suficiente spatii de detentie pentru punerea in practica a unui asemenea proiect care in Occident a devenit realitate de ceva timp. Asa se face ca numerosi cetateni care comit o infractiune minora se trezesc aruncati dupa gratii, unde beneficiaza de tot “sprijinul” colegilor de detentie pentru a se specializa in savirsirea de noi fapte penale.

Lucrurile s-ar putea rezolva relativ usor, mai ales ca in ultima vreme s-au facut modificarile legislative necesare pentru aplicarea unor pedepse neprivative de libertate. Numai ca, pentru ca acestea sa fie puse in practica, este nevoie si de magistrati dispusi sa faca acest lucru. Adica exact ce nu prea avem la ora actuala, stare de fapt care ne duce la o alta meteahna de care ne-am tot lovit in ultimii ani: mentalitatea.

Ne convine sau nu, in sistemul judiciar continua sa activeze suficient de multi judecatori care considera ca singura modalitate de reeducare a infractorilor este inchisoarea, indiferent de fapta comisa sau de sansele de reintegrare sociala ale respectivului. Pornind de la acest fapt este practic imposibil sa schitezi o metoda de lucru cu acesti oameni, daramite sa te mai gindesti la punerea ei in aplicare?!

Cei mai afectati de aceasta intransigenta, dusa uneori pina la absurd, sint minorii care, odata ajunsi in centrele de reeducare, se transforma vrind-nevrind in infractori. Din tot acest bilci cel mai mult cred ca socheaza mina grava a unor magistrati atunci cind dispun incarcerarea acestor nenorociti, in conditiile in care este notorie indiferenta cu care ii trateaza pe justitiabilii care intra in sala de judecata.

Este inutil sa discutam deocamdata de reguli in justitie atit timp cit multi dintre participantii la actul de judecata se ghideaza exclusiv dupa principiul “pentru unii muma, pentru altii ciuma”.