Formula din titlul acestui editorial este mai veche, dar ea a fost readusa in constiinta postrevolutionara a romanilor la inceputul anului 1990 de nimeni altul decat Petre Roman. Imaginea este celebra si plina de talc. Suit pe un tab, in fata sediului abia-infiintatului PN¥CD din Piata Rosseti, a incercat sa potoleasca multimea furioasa cu faimoasele cuvinte "S-au demascat! S-au demascat". In tab a fost urcata conducerea PN¥CD, in frunte cu regretatul Corneliu Coposu, pentru a fi salvata de la linsaj. Erau vremuri tulburi si poate ca formula se justifica atunci.
Ceea ce voia in acel moment sa spuna Petre Roman era ca liderii PN¥CD erau vinovati de tulburarile din Bucuresti. Peste 17 ani, demascarea vine dintr-o alta directie. Am asistat cu stupoare la circul din Parlament petrecut in ziua in care presedintele tarii, Traian Basescu, a condamnat oficial dictatura comunista din Romania. Doua forte au fost de asta data protagonistele evenimentului: cea condusa de tandemul Tismaneanu-Patapievici, colaboratori la elaborarea Raportului anticomunist, si cea condusa de Corneliu Vadim Tudor. Daca atitudinea lui Vadim a fost una previzibila, anuntata chiar, modul public in care a reactionat cealalta tabara, mai ales prin vocea lui Patapievici, este in mare parte de neinteles. Doar si pentru ca ea trebuia sa-si manifeste o neutralitate ce ar fi trebuit sa rezulte din chiar natura Raportului Comisiei Tismaneanu, care s-a vrut eminamente stiintific.
Misterul s-a lamurit in parte dupa cateva zile. Intr-o emisiune televizata, Tismaneanu i-a tras un perdaf telefonic pesedistului Cristian Diaconescu. Pe un ton aproape patriarhal, Tismaneanu ii reprosa lui Diaconescu ca partidul acestuia s-a rupt de doctrina social-democrata a lui Titel Petrescu in favoarea liniei tradatoare a lui ßtefan Voitec, liderul fostului PSD interbelic. Acum mai venim de acasa si putem intelege mai bine si de ce a fost declarat ilegitim regimul comunist romanesc.
Tismaneanu insusi se delimiteaza numai partial de comunism si probabil deloc de doctrina comunista. Se delimiteaza clar doar de comunismul nationalist al lui Dej, dar mai ales al lui Ceausescu. Din acest punct de vedere, se poate spune ca tandemul Tismaneanu-Patapievici s-a demascat. Gandul zboara, fara sa vrei, la formula "Europa social-democrata", pe cale de constructie si in care ne vom afla si noi, romanii. Dupa experimentul numit "comunism" s-ar putea sa ne aflam in fata altui experiment. Cu ce consecinte vom vedea in viitor, fie noi, fie copiii nostri.