Invitat al unei emisiuni matinale, gazduita de Catalin Maruta la "Realitatea TV", Radu Berceanu a fost intrebat daca Traian Basescu ar putea primi si titlul de "artistul anului", si a fost de acord. Intr-adevar, "badica Traian" a dovedit calitati artistice incontestabile, presedintele-jucator dand, in anul care a trecut, si dovada talentului de a se afla mai mereu in centrul atentiei. Plin de idei, unele stralucite, altele cam neinspirate, domnul Basescu nu a scapat nici un prilej pentru a se afirma si de a tine treaza atentia spectatorilor.
Cert este ca, cel putin pana acum, sansa i-a suras. Spontaneitatea de care da dovada in cele mai complicate situatii l-a facut sa ramana in varful preferintelor romanilor, satui pana peste cap de blandetea parsiva a domnului Ion Iliescu, dar si de aerul martial al profesorului Emil Constantinescu.
Emisiunile TV retrospective referitoare la principalele evenimente politice ale anului 2005 sunt pline de "vorbe de duh" ale presedintelui, foarte placute urechilor alegatorilor, care penduleaza intre dorinta de a respecta valorile democratiei, dar si de a auzi ca exista cineva capabil sa puna piciorul in prag.
Din pacate, promisiunile sale privitoare la starpirea coruptiei nu s-au prea regasit si in dosare in care sa fie implicati "mari rechini", care au prejudiciat economia si imaginea tarii in lume. ßi tot din pacate, unele dintre initiativele sale, cum ar fi cea a unui parlament unicameral, s-au "fasait", ramanand simple focuri de paie, datatoare de fum, dar nu si de caldura. La fel, conflictele prea numeroase cu premierul Tariceanu nu au dus decat la scaderea popularitatii celui din urma, fara efecte vizibile in traiul bun, pe care suntem convinsi ca presedintele si-l doreste pentru noi toti.
Pericolul care il paste pe cel mai rasfatat dintre conducatorii de pana acum ai Romaniei este acela de a se transforma din presedinte-artist in presedinte-circar. Mersul pe sarma este un numar foarte periculos, acrobatie la care domnul Basescu pare a fi din ce in ce mai tentat. Desi nu-i dorim sa devina artist de circ, n-ar fi rau ca presedintele sa devina dresorul leilor si paraleilor, pe care sa-i puna cu botul pe labe. Un numar senzational, dupa care l-am putea trece in categoria presedintilor-salvatori. De care avem teribil de multa nevoie.