S-a terminat campania electorala. De azi apar marile emotii. Acum nu se mai poate vorbi despre ceea ce crede un partid sau altul in legatura cu presedintele Traian Basescu. Se poate vorbi insa despre nerusinarea unor oameni politici.

Este stiut de orice muritor ca multi dintre politicienii plaiului mioritic nu au nici o idee despre nevoile celor care ii trimit in Parlament, consilii locale, consilii judetene sau primarii. Cu toate acestea alesii neamului au tupeul de a iesi in lumina reflectoarelor pentru a le cere cetatenilor sa participe la actul de guvernare, prin vot, in momentele "de maxima importanta pentru firava noastra democratie". E clar, alesii nostri stiu cum sa foloseasca cuvintele mari atunci cind vor.

Din nefericire, aproape de fiecare data, multi romani cad in capcana intinsa de oamenii care le "administreaza" interesele. Omul simplu, de buna-credinta, iese din casa, in momentele electorale, si voteaza asa cum ii cere politicianul care i-a cistigat increderea. Alegatorul nostru nu are insa acelasi spirit civic si atunci cind se face publica o mirlanie a omului caruia el i-a dat votul. Asta pentru ca nici unul dintre "cei unsi" nu are interesul de a-i educa pe oameni in acest sens.

Unde sint miscarile de strada provocate de "combinatiile" guvernantilor? Nu poate spune nimeni ca in Romania alesii nu au facut prostii. Si mai interesant e ca multi dintre "coruptii" tarii au devenit un soi de vedete nationale despre care romanii vorbesc cu admiratie la un gratar la iarba verde.

Nu vreau sa fiu gresit inteles. Galatenii trebuie sa mearga la vot. Alegatorii trebuie insa sa fie interesati de actul politic in fiecare zi, iar atunci cind sesizeaza o neregula sa fie pregatiti sa transmita, intr-un fel sau altul, un mesaj celor pe care i-au ales.

Hai sa fim interesati de democratie in fiecare zi. Cei mai multi dintre romani nu au nici o idee despre ceea ce se intimpla pe scena politica. Cu toate acestea alegatorul simplu sare ca fript atunci cind politicianul pe care il crede un sfint ii cere sa ia atitudine intr-o anumita chestiune. Asta ma face sa cred ca vor mai trece foarte multi ani pina cind in Romania se va naste Societatea Civila.