Cu doar citeva zile inaintea semnarii Tratatului de aderare, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu unui grup de jurnalisti acreditati la institutiile Uniunii Europene de la Bruxelles, iar unul dintre acestia i-a cerut sa comenteze declaratiile recente ale ministrului francez de Externe, Michel Barnier, care a spus ca Romania nu are reflex european, avind in vedere si declaratiile presedintelui Jacques Chirac din urma cu un an, care a afirmat, referindu-se la criza irakiana, ca Romania ar fi avut ocazia sa taca.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu a avertizat Franta sa inceteze sa mai faca morala tarii sale pe tema relatiei apropiate cu Londra si Washingtonul” a titrat ziarul Financial Times, prezentind interviul acordat de seful statului roman la Bruxelles. Motivatia lui Traian Basescu, potrivit careia relatia speciala cu Londra si Washingtonul este indispensabila ameliorarii securitatii regiunii Marii Negre, precum si admiratia manifestata fata de politicile economice liberale britanice au infuriat Parisul, comenteaza Financial Times. Cunoscutul cotidian apreciaza, de asemenea, ca in Franta, principalul sustinator al integrarii Romaniei in UE, atitudinea lui Traian Basescu ar putea exacerba temerile franceze privind pierderea influentei tarii lor asupra Uniunii Europene aflate in plin proces de extindere. De altfel, Financial Times a publicat si punctul de vedere al premierului Calin Popescu Tariceanu in care oficialul roman se declara ingrijorat de posibila respingere a Constitutiei europene de catre Franta, fapt care, in opinia sa, ar putea conduce la o criza in Europa, in masura sa afecteze procesul aderarii Romaniei si Bulgariei.

Statele Unite ale Americii nu ar fi deloc nemultumite de un eventual vot negativ in cadrul referendumului francez din luna viitoare asupra Constitutiei Uniunii Europene, considera premierul luxemburghez Jean-Claude Junker, a carui tara detine Presedintia UE. Un astfel de rezultat, in opinia sa, ar corespunde ideii americanilor privind o "Europa slabita”. In acest context, nu este de neglijat faptul ca procentul francezilor care se opun Constitutiei europene a ajuns la 55 la suta, astfel ca cine supara Franta risca sa-si complice propria existenta.

Purtatorul de cuvint al sefului statului roman a precizat ca Traian Basescu nu a folosit verbul "a avertiza”, nu a spus ca presedintele Frantei a adus ofense Romaniei si nici ca Franta nu trebuie sa dea lectii tarii noastre, asa cum sustine Financial Times. Presedintele Romaniei a afirmat, recunoscind ca Parisul este unul din cei mai importanti suporteri ai tarii noastre, doar ca "nu ne plac astfel de declaratii”.

Multi comentatori apreciaza ca nici Franta si nici Germania nu privesc cu incintare faptul ca presedintele Romaniei doreste sa formeze o "relatie speciala” cu SUA si cu Marea Britanie, cu scopul asigurarii securitatii Marii Negre. Romania semneaza astazi Tratatul de aderare la UE, intrind, astfel, in faza finala a procesului integrarii sale europene. Interferenta unor probleme politice externe in acest proces ar putea genera o enorma deziluzie si consecinte dintre cele mai neplacute.