Nu exista licitatie in Romania despre care cineva sa nu spuna ca e minarita. Metodologia de organizare este asa de stufoasa si de incilcita incit permite membrilor comisiei de licitatie sa ia o gramada de decizii, care toate pot fi motivate ca fiind corecte.
Nu-mi iese din cap licitatia de la Gradina de Vara, care dupa presedintele comisiei de licitatie a fost corecta si omul are chiar si argumente pentru asta. Ce simplu ar fi fost daca cei primiti la licitatie ar fi trebuit sa indeplineasca niste conditii, sa nu aiba datorii, sa investeasca nu stiu citi bani si sa fie blonzi sau mai stiu eu ce. Toate firmele care indeplineau aceste conditii erau primite la licitatie si incepea treaba. Se licita, asa cum vedem in filme, la vedere si ala care dadea mai multi bani cistiga. Nu am vazut vreo firma privata care sa faca licitatii cu oferte in plic inchis, atunci cind vrea sa vinda sau sa inchirieze un spatiu. Inca la licitatia de la Teatru dupa ce era acolo un criteriu care contrazicea o lege, ala cu returnarea investitiilor, o cucoana din comisie a zis ca sa fie lasat asa sa vada daca aia care participa la licitatie cunosc legea, de parca respectivii venisera acolo la un concurs "cine stie cistiga ", nu sa inchirieze un spatiu.
La Termica la fel, s-au chinuit un an sa faca licitatii pentru nu stiu ce aparate, ba cu contestatii, ba cu anularea licitatiei, pina la urma au reusit, e drept ei spun ca au obtinut chiar si preturi mai bune. La fel ar putea fi rezolvat foarte simplu, aparatele trebuie sa faca asta si asta, le verificam si dupa aia cine le vinde cu mai putin cistiga si s-a terminat povestea. Deschis, pe fata, nu mai are unul cosmaruri despre ce scrie in plicul celuilalt, ce metoda de licitatie e asta asa, pe ghicitelea, de ce nu au competitorii dreptul de a-si modifica oferta, fara indoiala statul ar iesi mult mai cistigat.
Exista probabil si piedici la metoda asta simpla, termene de plata, termene de livrare, termene de executie. Piedici care fara indoiala pot fi depasite. In primul rind cei care organizeaza licitatia trebuie sa lucreze ca si cum ar lucra pentru firma lor si, mai ales, legiuitorul, adica guvernantii, trebuie sa reglementeze foarte clar ce si cum se procedeaza.
E drept nu ar mai putea fi licitatiile un mijloc prin care statul poate organiza un sistem de dat parale la clientii politici, am scris recent despre cum se schimba total firmele care cistiga licitatii in functie de cine cistiga alegerile. Unul din managerii unei firme care a inceput sa cistige licitatii de vreun an spunea ca lucreaza ieftin si bine. Acum doi ani probabil lucra scump si prost sau cum, de nu a cistigat mai nimic?
Toate astea ar fi interesante si amuzante daca nu s-ar intimpla din banii mei, platiti de mine catre stat. Daca nu ar fi asa, politicienii ar trebui sa le dea bani la prieteni din propriul buzunar. Si pariem ca ar ramine cu foarte putini prieteni.