Criza politica din Ucraina ridica, din punctul de vedere al intereselor romanesti, cateva probleme majore, de natura economica si, nu mai putin important, de natura geopolitica. In primul rand, dupa previzibila noastra aderare la UE, vom deveni vecini cu un stat cvasineguvernabil, care la patru luni dupa alegerile generale, inca nu are un candidat desemnat pentru functia de prim-ministru al tarii.
Ucraina pare a fi, in acest moment, o "natiune sfasiata", dupa cum se exprima profesorul american de relatii internationale, Samuel Huntington. Intre aspiratiile prooccidentale ale "aliantei portocalii" si legaturile istorice si religioase cu Rusia, a caror refacere este dorita de actualul favorit pentru functia de premier, Victor Ianukovici, nu se intrevede, cel putin pentru moment, o cale de mijloc.
In al doilea rand, dar nu mai putin importanta, chestiunea platoului continental al Insulei ßerpilor este cruciala atat pentru Romania, cat si pentru Ucraina, in contextul "foamei de resurse energetice". Tribunalul International de la Haga urmeaza sa decida, cel mai probabil in 2008, daca micul teritoriu disputat este o "formatiune stancoasa", asa cum sustine Romania, sau o insula, conform interpretarii ucrainene. Diferenta consta in jumatate (!!) din platoul continental al formatiunii, bogat in petrol si gaze naturale, care ar urma sa revina Romaniei, conform Conventiei ONU asupra Dreptului Marilor. ßansele unei solutii in favoarea Romaniei sunt mari, in conditiile in care, pentru a fi declarat "insula", un teritoriu trebuie sa aiba "viata economica proprie" si sa poata sustine prin mijloace proprii locuirea sa de catre oameni, iar Insula ßerpilor nu are nici sol, nici apa potabila, iar flora si fauna sunt specifice formatiunilor stancoase.
Problema este ca, cel putin pentru moment, nu stim daca ne vom invecina cu un stat guvernat de politicieni dispusi sa recunoasca legalitatea internationala. Revenirea in prim-plan a rusofililor si mai ales a lui Victor Ianukovici, fostul protejat al lui Leonid Kucima, readuce in memoria romaneasca patrularea navelor de lupta ucrainene pe bratul Chilia in 2004, sfidand opinia publica internationala. Semnificativ, Ianukovici pare acum favorit la functia de prim-ministru al Ucrainei, la scurta vreme dupa infrangerea ucraineana in chestiunea Canalului Bistroe.