“Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista“. Este vorba, evident, despre faptul ca beneficiarul unui ajutor, de orice fel ar fi el, trebuie sa depuna un minim de efort pentru a profita de sprijinul care i se acorda. Situatia de la Constanta, unde UE, prin vocea lui Jonathan Scheele, isi cere banii inapoi pentru ca termenul de predare a lucrarilor la Pavilionul Expozitional nu a fost respectat, readuce pe tapet indolenta unor factori de decizie, atunci cand isi iau angajamente fata de niste parteneri seriosi. In cazul amintit, conform paguboasei expresii “merge si-asa“, cei implicati in realizarea proiectului se aflau la termenul stabilit pentru finalizare abia in faza in care din falnicul pavilion se vedea doar fundatia!
Din pacate pentru credibilitatea romanilor in ceea ce priveste respectarea angajamentelor, factorii locali, in frunte cu primarul Radu “Bariera“ Mazare, au fost primii care au pus bete in roate desfasurarii in bune conditii a proiectului. Domnul primar a amanat cu sase luni eliberarea autorizatiei de constructie, motivand ca masinile grele ar putea deranja turistii, de pe urma carora (inclusiv prin metoda perceperii discutabilei taxe de acces la un drum public) se aduna bani frumosi la bugetul primariei.
Sigur ca grija fata de oaspetii Litoralului este laudabila. Mai putin laudabil este faptul ca aceasta s-a manifestat dupa ce contractul fusese semnat, iar amanarea a fost una dintre cauzele care au dus la nerespectarea sa. Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, este un personaj care nu poate fi banuit de rea-credinta fata de Romania, pe care incearca sa o ajute sa-si indeplineasca angajamentele pentru aderarea la UE la termenul stabilit. Fiind insa vorba de nerespectarea unui contract, oficialul european a aplicat zicala “unde-i lege nu-i tocmeala“ si a cerut banii inapoi. O situatie jenanta, din care tocmai cel cu musca pe caciula a parasit discutiile trantind, excesiv de furios, usa. Ca-n vechea vorba in care “capra raioasa isi tine coada sus“!