Un sondaj ad-hoc facut de televiziuni a dovedit ca adolescentii nu stiu semnificatia evenimentelor din decembrie iar cei mai multi dintre ei habar nu au de Revolutie. Creste o noua generatie, probabil va trebui sa ne obisnuim cu asta, regimul comunist trait de noi prezinta, pentru tinerii de azi, cam acelasi interes ca si cel feudal sau sclavagist, adica doar o corvoada in plus de a invata citeva pagini din manualul de istorie.
Cum ramine cu noi, cei care am trait ce scrie in acele pagini, la care putem sa adaugam chiar inca multe altele? Care mai este puntea prin care mai putem comunica cu generatia internetului, a supermarketurilor, a rolelor si a muzicii house? Mai avem noi ceva in comun sau am ramas relicve depasite de un eveniment istoric major, nostalgici si dusmani ai unor vremuri apuse si valori demonetizate?
Ei bine, cel ce ne uneste a fost si ramine Mos Craciun, cu tot ceea ce aduce el. Ne uneste bradul impodobit, ne unesc darurile si, poate mai important, ne unesc colindele si datinile. Un grup de colindatori a venit din satul Poiana - Vorona si pe la redactia noastra sa ne colinde. Condusi de un profesor inimos, peste douazeci de copii de toate virstele, au jucat caiutii, caprite, ursul, au recitat si au cintat.
Asemeni lor, mii de copii merg astazi cu colindul, din casa in casa, pentru a fi primiti cu draga inima de gospodarii carora vin sa le ure sa aiba parte de Sarbatori fericite, de un an mai bun, mai rodnic. Ori colindele nu le vor uita vreodata, dupa cum nu vor uita nici darul de sub brad, primit de la Mos Craciun.
Ascultind colindatorii parca nu mai este atit de grav ca multi dintre ei nu stiu nimic de Revolutie, de suferintele din regimul trecut, de dictatori si comunisti inghititi de o bucla a istoriei. Din toate, ramine Mos Craciun, cu puterea lui magica de a trece neabatut peste ani, mereu proaspat in constiinta colectiva, nelipsit generatiilor de orice virsta. Multumim Mos Craciun, te asteptam diseara, dar si la anul. Te asteptam mereu, in fiecare an, cind ne aduci darul cel mai de pret: Sarbatori fericite, alaturi de cei dragi.