A existat la un moment dat o propunere parlamentara pentru instituirea unui control psihiatric al politicienilor care candideaza la functii importante in stat. Daca aceasta masura ar fi fost aplicata, poate n-am fi ajuns in aceasta situatie halucinanta, in care presedintele Iliescu emite miercuri un decret de gratiere, in aceeasi zi premierul Nastase semneaza documentul, dar vine joi si spune ca nu stie nimic, pentru ca vineri s-o dea la intors cu motivul pueril ca n-a citit cu atentie hartia pe care si-a pus apostila, iar cateva minute mai tarziu sa aflam ca seful statului s-a razgandit si a revocat actul prin care Miron Cozma fusese deja pus in libertate.
Motivul pentru care cei doi oameni de stat mentionati mai sus dau dovada in aceste momente ca, pur si simplu, si-au pierdut mintile nu trebuie cautat prin tratatele de psihopatologie. Puterea, pe care sunt pe cale s-o piarda amandoi, este singurul motiv credibil ce i-ar putea indemna pe cei doi lideri PSD la un comportament atat de aberant.
Nu cred ca se indoieste cineva de ce a emis Ion Iliescu decretul de gratiere pentru Miron Cozma. Liderul ortacilor a fost bratul inarmat cu bate la care a apelat campionul mandatelor prezidentiale de fiecare data cand au existat amenintari privind eliminarea sa de la putere. Tot cu ajutorul acestui individ a ajuns Iliescu din nou la putere dupa alegerile din 2000, pentru ca mineriadele din 1999 au reprezentat argumentul forte pentru instaurarea unui regim “stabil“ dupa degringolada in care s-a trezit Constantinescu.
Faptul ca Iliescu s-a razgandit cu Cozma trebuie interpretat tot in cheia luptei pentru putere care se da in aceste zile la Bucuresti. Mentinerea acestei decizii discretionare ar fi aruncat rapid PSD in opozitie. Iliescu a revocat decretul nu la presiunile organismelor europene, ci la presiunea liderilor PSD, care nu se pot impaca cu ideea pierderii puterii.
De altfel, cine cauta o alta explicatie pentru dezicerea lui Nastase de Iliescu, decat aceeasi lupta oarba pentru putere, se insala amarnic. In cazul lui Nastase, avem o miza dubla. Daca Iliescu da semnale ca s-ar putea impaca cu ideea parcarii partidului pentru o perioada de timp in opozitie, premierul s-a transformat rapid in portavocea pesedistilor care nu vor in ruptul capului sa renunte la impartirea cascavalului guvernamental. In plus, el lupta si pentru salvarea carierei sale politice.
Nastase a declansat ieri oficial asaltul impotriva lui Iliescu. Curajos cum il stim, el l-a trimis la inaintare pe ministrul de Finante, Mihai Tanasescu, un apropiat al premierului, care a amenintat ca-si va da demisia din partid in caz ca Iliescu va reveni in fruntea PSD. Sigur, Tanasescu nu reprezinta absolut nimic in partidul creat de Ion Iliescu, insa el nu a facut decat sa dea semnalul de regrupare pentru aliatii lui Nastase.
Indiferent cine va castiga acest conflict intestin - care mocneste de ani buni, dar care s-a dezlantuit abia acum prin confruntarea directa a acestor doi politicieni aflati in pragul disperarii -, sansele PSD de a forma noul Guvern se apropie vertiginos de zero.