In pofida unor propuneri care vizeaza instituirea unor criterii pentru accederea la functii de conducere, in PSD se inmultesc candidaturile la sefie, ceea ce ii determina pe membrii acestei importante formatiuni politice intrata in Opozitie sa spere ca la Congresul Extraordinar al partidului competitia si votul secret vor reprezenta elementele cruciale pentru reforma interna si revenirea la putere.

Comentatorii fenomenului politic romanesc si numerosi membri si simpatizanti ai PSD considera insa ca in PSD jocurile sint deja facute si aduc in acest sens citeva argumente care merita luate in seama. Astfel, s-a vorbit insistent ca intr-un interviu acordat Mediafax, Ion Iliescu sustine introducerea unor propuneri restrictive de vechime pentru candidaturile la functiile de conducere care ar putea echivala cu eliminarea din cursa a unor oameni promovati la virful partidului de Adrian Nastase. Fostul presedinte le transmite acestora ca au deja functii in Parlament, iar faptul ca au fost ministri nu inseamna neaparat ca se pricep sa conduca partidul. Astfel, propunerea statutara este ca acest criteriu sa fie aplicat nu numai in cazul functiilor centrale ci si in cel al presedintilor organizatiilor locale care sa aiba citiva ani vechime si o experienta corespunzatoare. in plus, Ion Iliescu insista ca aceia care vor candida pentru functiile de conducere sa-si justifice averile in fata colegilor de partid.

Un alt argument al celor care sustin ca in PSD jocurile sint deja facute se refera la faptul ca, devansind deciziile Congresului Extraordinar, Ion Iliescu face referiri ferme la viitoarea structura a conducerii partidului care va avea un birou executiv din 25-27 de membri in loc de 165 citi sint in prezent si 5 -7 vicepresedinti in loc de 20. La fel de sigur, Ion Iliescu vorbeste si despre o noua structura de monitorizare a executivului, formata din persoane cu experienta guvernamentala, si de un secretariat national care se va ocupa exclusiv de munca de partid. in sfirsit, dar nu in ultimul rind, organizatiile judetene ale PSD ar putea fi reprezentate la Congresul din aprilie de un numar de membri ce va fi stabilit in functie de rezultatele din alegerile locale si parlamentare si numai in plan secund de numarul de membri ai filialei. Potrivit presedintelui executiv al partidului, Octav Cozminca, prin introducerea acestui sistem de desemnare a delegatilor vor fi "bonificatiiā€ pentru functiile de conducere locala obtinute de organizatiile PSD.

Propunerile de modificare ale statutului PSD precum si analiza acestora se afla in plin proces de desfasurare fiind hazardata si rautacioasa opinia celor care considera ca sarcina delegatilor la Congresul Extraordinar din aprilie s-ar putea rezuma doar la confirmarea unor masuri dinainte stabilite. Dincolo de alegerea structurilor de conducere, inclusiv a presedintelui PSD, se pune problema reformei interne si, mai cu seama, a mentinerii unitatii partidului. Ceea ce nu trebuie, insa, sa insemne inghetarea dezbaterilor si obturarea competitiei. Caci a da acum ca sigura alegerea lui Ion Iliescu in functia de presedinte al partidului iar a lui Adrian Nastase in cea de presedinte executiv, indiferent de persoanele care vor candida, ar putea reprezenta tocmai dovada ca in PSD exista jocuri de culise nestiute dar deja facute.