Ion Iliescu a refuzat, in pofida insistentei ziaristilor, sa se pronunte clar daca sustine sau nu introducerea in viitorul statut al PSD a functiei de presedinte executiv pentru care Adrian Nastase si-a anuntat deja candidatura. S-a limitat doar la a spune ca toate propunerile de modificare a statutului PSD vor fi discutate la sedinta Biroului Executiv Central, programata pentru 9 martie a.c. Ion Iliescu a adaugat ca, dupa discutarea in BExC, proiectul noului statut va fi trimis filialelor judetene ale partidului, astfel ca la Congresul Extraordinar sa fie prezentat un proiect "oarecum definitiv”. A explicat, totusi, ca presedintele executiv poate fi ales de Congres, chiar inainte ca statutul sa fie depus la tribunal, asa cum prevede legea. Liderii PSD Bucuresti au sustinut, insa, contrariul, fiind la un pas de a propune, in sedinta Conferintei municipale, ca la Congres sa fie ales doar presedintele partidului.

Chiar daca aceasta propunere nu a mai fost supusa la vot, Conferinta municipala a PSD Bucuresti a clarificat o problema importanta adoptind o rezolutie prin care a aratat ca il sustine pe Ion Iliescu pentru functia de presedinte al PSD. Citeva minute mai tirziu, Ion Iliescu a anuntat ca accepta propunerea conferintei, pentru a raspunde solicitarilor si a inlatura ambiguitatile despre care s-a vorbit in ultima vreme mult. Au urmat aplauze furtunoase, lumea s-a ridicat in picioare, inclusiv Adrian Nastase, si a scandat intr-un glas "Iliescu”.

Cu o doza mare de rautate, presa s-a grabit sa comenteze ca desfasurarea Conferintei Organizatiei PSD Bucuresti a adus aminte de sarbatorile de partid de trista amintire si ca, de fapt, a fost o buna repetitie pentru ceea ce urmeaza sa aiba loc la Congresul Extraordinar. in contextul momentelor si a discursurilor, unele cu accente tensionate, altele rostite cu o nota mai sobra, personajul principal si datatorul de ton al conferintei a fost Ion Iliescu, asistenta reglindu-si pina si aplauzele dupa reactiile acestuia. Singurul candidat pentru presedintia PSD Bucuresti a fost Dan Ioan Popescu care nu avea cum sa iasa pe locul al doilea. Iar cel mai aspru criticat a fost Mircea Geoana, care nici macar nu a fost prezent in sala. Multi au pus aceste critici pe seama intentiei acestuia de a candida pentru sefia PSD.

Procedind ca in povestea cu drobul de sare, unii analisti politici vorbesc despre lipsa programelor si dezbaterilor obiective, de candidatul unic si votul in unanimitate care pot cosmetiza dar nicidecum restructura aceasta formatiune politica, transformind-o in una moderna, sincrona cu valorile europene. Este adevarat ca la sefia PSD nu s-a anuntat ferm nimeni in afara lui Ion Iliescu. Poate ca intentia lui Mircea Geoana neformulata oficial este una viscerala, dar ca lucrurile nu sint definitiv transate o demonstreaza declaratia recenta a fostului ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu. Acesta a facut vorbire despre nevoia de reformare a PSD si despre o necesara infuzie de tinerete in conducerea acestuia, pentru asigurarea unui schimb de locuri intre generatii, obiective pe care ar fi dispus sa si le asume din pozitia de lider al partidului.

Cum spuneam, proiectul noului statut al PSD va fi trimis spre dezbatere filialelor judetene ale partidului. Competitia deschisa pentru functiile de conducere si votul secret sint, de pe acum, argumente substantiale care sa-i contrazica pe cei care se grabesc sa prognozeze ca la Congresul Extraordinar al PSD vor fi validate in unanimitate masuri dinainte stabilite si vor fi votate, dupa acelasi principiu, candidaturi unice. Din aceasta perspectiva, ar fi pacat daca desfasurarea Conferintei din Bucuresti a fost o repetitie pentru asteptatul si importantul eveniment din aprilie al acestui reprezentativ partid din Romania.