Nu s-a uscat bine cerneala pe actele de investire a noului Guvern, iar presedintele Basescu nici n-a apucat sa cunoasca bine imprejurul Cotrocenilor ca au si aparut primele tensiuni. Mai vizibile deocamdata intre presedinte si partidele din Alianta PNL-PD, si nu intre cele doua Palate. Mai precis, tensiunile s-au facut simtite atit in sinul Aliantei, intre PNL si PD, dar si intre aceasta si presedintele Traian Basescu si intre PD si seful statului. Primele tensiuni s-au lasat observate odata cu numirea prefectilor cind au culminat in final cu dezamagirea lui Basescu fata de prefectul numit al Capitalei, Silvian Ionescu. Acesta s-a executat cit ai zice peste in fata comandantului de nava si a indreptat greseala de a fi acceptat propunerea colegilor democrati demisionind a doua zi. Acum, acelasi personaj creeaza noi tensiuni in PD. Conducerea PD l-a votat in unanimitate pe acesta pentru un post de secretar de stat la Mediu, insa el a refuzat. Pentru a evita o noua iesire si o noua dezamagire a sefului statului, Silvian Ionescu a cerut ragaz pentru a cere voie de la taticu, presedintele Traian Basescu, inainte de a accepta oferta partidului. Noua politica a partidelor aflate la putere pare a fi aceia de a plati facturile din campania electorala de vreme ce mina dreapta a presedintelui Traian Basescu, actualul ministru de Interne Vasile Blaga, le-a explicat colegilor din Biroul Permanent National ca trebuie rezolvata situatia lui Silvian Ionescu, in contextul in care a muncit mult in campania electorala.

Tensiuni au aparut iar, dupa cele abia uitate de la negocierea prefectilor, la negocierile pentru functiile de secretari de stat, care se impart cu mare greutate. Discutiile continua, desi termenul dat de Guvern, 15 ianuarie, a expirat. Semn ca cele patru partide aflate la guvernare joaca iar tare pentru ciolan. Sau poate vor sa credem ca interesul lor ar fi si in interesul tarii si de aceea dureaza atit pina se verifica CV-urile candidatilor. Numai din experienta ultimelor zile se poate spune ca, chiar daca negocierile au durat mult, alegerile au fost contestate imediat, ceea ne face sa credem ca CV-urile candidatilor au contat mai putin decit prietenia cu cine trebuie. Printre contestati, proaspatul consilier prezidential, Constantin Degeratu, si altii inaintea lui. Cum spuneam, numirea secretarilor de stat creeaza tensiuni atit in interiorul, cit si intre partidele coalitiei, intrucit unii ministri vor sa-si desemneze o parte a subalternilor directi fara sa tina cont de algoritmul politic. Potrivit intelegerii dintre Alianta D.A., UDMR si PUR, posturile de secretari de stat sint impartite, la fiecare minister, in functie de culoarea politica a ministrului, ponderea partidelor in coalitia guvernamentala si, nu in ultimul rind, in functie de intelegerile directe dintre liderii celor patru partide. Cu aceste criterii nu sint insa de acord toti ministrii Cabinetului Tariceanu. Unii demnitari sustin ca-si vor numi secretarii de stat strict pe criterii de competenta profesionala, fara sa tina cont de impartirea algoritmica a posturilor. Presedintele PD Emil Boc spune ca este dreptul ministrilor de a refuza propunerile privind anumiti secretari de stat, ei beneficiind de un "drept de veto” in aceasta privinta. Premierul Calin Popescu Tariceanu a avansat ieri ideea numirii de secretari de stat independenti la justitie, un prim pas fiind facut prin numirea procurorului satmarean Katalin Kibedi, intr-unul din aceste posturi. Presedintele PD, Emil Boc, merge mai departe si spune ca si la Externe ar putea fi numite persoane neinregimentate politic. Ori celelalte partide par sa accepte cu greu aceste solutii, normale de altfel, si nu par sa le accepte din cota lor de posturi.

Tensiunile s-au perpetuat in ultimele zile si la nivel local unde lupta pentru ciolan este mare avind in vedere miza. Peste tot se vorbeste despre cine pleaca si cine ramine, iar miza este de vreo 50 de posturi de directori. Spiritele se incing cu atit mai mult cu cit PNL a facut publica dorinta de a avea un vicepresedinte al Consiliului Judetean si un viceprimar in municipiul resedinta de judet, iar PSD pare ca nu se simte prea bine.