Prima masura considerata cu adevarat liberala a actualului guvern, pusa in practica dupa cum se stie cu mare viteza si dupa o chibzuinta discutabila, a fost micsorarea impozitului pe salarii, mai precis uniformizarea lui indiferent de venituri. Nimic mai frumos, cei care cistiga mai bine au devenit, procentual, la fel de impozitati ca si cei cu venituri mai mici, spre nemultumirea acestora din urma, preocupati nu de faptul ca li s-ar diminua lor veniturile, ci de amanuntul ca acei deja bogati vor avea si mai multi bani, ca in zicala cu capra vecinului. Din pacate, pina in prezent, aceasta a fost singura masura liberala adoptata, intrucit de exemplu modificarea Codului muncii a ramas doar in faza de dezbateri si demonstratii de strada.
In rest, melanjul de guvern liberal-democrat venit cu un val de masuri menite sa cirpeasca generozitatea postelectorala de uniformizare a impozitelor, face sa para palide stradaniile PSD de a lua haiduceste banii de pe cei cu un pic de stare pentru a-i baga in buzunarul guvernamental mereu nesatul. Marirea de zece ori a impozitelor pe dobinzile bancare este, evident, o masura menita sa jupeasca bani de la cei care, dupa ce au platit impozit pe salar sau pe profit si dividende, doresc sa economiseasca un ban. "Daca au bani la banca, hai sa li-i luam ", o fi sunat indemnul liberalo-democrat al vreunui ministru care a redescoperit zeciuiala. La fel cum tot la fel va fi sunat si indemnul "Daca au turisme, hai sa le luam banii ", exprimind jupeala fara mila adusa de majorarea accizelor pe benzina pina dincolo de preturile practicate in U.E. dar si taxarea suplimentara a autoturismelor, care au deja propria acciza.
Pina si camerele foto digitale au fost reintroduse in categoria produselor vamuite cu toate ca, chiar la inceputul acestui an fusesera scutite, in pofida oricarei logici, in pofida faptului ca aceste aparate eliminau tone, la nivelul tarii, de substante toxice necesare developarii filmelor foto obisnuite. Principiul pare sa fi fost acelasi: cine isi permite asa ceva, plateste in plus. Jumuleala continua, din pacate, si la curentul electric - scumpit, la gaze naturale - cu pretul crescut, al micsorarea listei de medicamente compensate, iar de aceasta data justificarea extinderii scumpirilor pare sa fi sunat ceva de genul: "Cine traieste, plateste ", cu mentiunea ca la Botosani si cine moare plateste mai scump, pentru ca taxele la cimitire au crescut de citeva ori. Am avut un guvern social-democrat care lua masuri sociale cu nemiluita, insa nu l-am schimbat pe un guvern liberal care sa ia tot masuri sociale sau sa aplice principiul devenit rutina, adica ce nu esti in stare sa faci, scumpesti!
Ceva nu se leaga, fie politica romaneasca a devenit un apanaj al unei minoritati politicianiste avizate, fie pur si simplu toti sint la fel, de o parte si de cealalta a asaziselor demarcaje ideologice. De unde rezulta, o data in plus, ca este lipsit de noima sa credem pe unii sau pe altii si sa incercam pur si simplu sa supravietuim cumva.