Democratii nu se simt deloc jenati de ultimele reactii la ceea ce s-a intamplat la Colegiul CNSAS. Acuzatiile de tradare venite din toate partile le trec pe langa urechi. "Asa D.A. CNSAS", par ei sa spuna zeflemitor. Merg mai departe imperturbabili, mai ales ca sondajele de opinie ii plaseaza din ce in ce mai sus in competitia nedisimulata cu PNL. Practic, dupa cum arata ultimele cifre inregistrate, democratii au confiscat destul de repede (rePD) Alianta si revolutia portocalie. Veniti initial ca un apendice in Alianta, ei au beneficiat permanent de capitalul de imagine al fostului lor lider, Traian Basescu, devenit presedintele Romaniei.
Beneficiat este un fel de a spune. Presedintele a pus direct umarul la ridicarea fostului sau partid. Asa-zisul razboi intre Palate - existent si in legislaturile trecute - nu este o simpla disputa dintre un presedinte si un premier, ci parte a luptei pentru suprematie dintre PNL si PD. Ca presedintele Basescu se implica direct in demersurile politice ale democratilor o dovedeste si prezenta acestuia la Congresul Partidului Popular European, care se desfasoara la Roma in aceste zile. Congres la care participa si o delegatie a PD, alaturi de cele ale PPCD si UDMR. Ce cauta presedintele la acest congres? Oficial, ni se va spune ca acesta este un prilej pentru Basescu de a face lobby pe langa cea mai importanta formatiune politica din Parlamentul European pentru aderarea Romaniei la UE. Scopul este insa cu totul altul, avand in vedere ca PD aspira la pozitia de membru asociat al PPE.
Democratii au insa opozanti vizavi de aceasta afiliere chiar in Romania. PPCD si UDMR, care au deja statut de membru asociat la PPE, sunt decisi sa blocheze intrarea democratilor in familia popularilor europeni. ¥aranistii renunta acum la sprijinul promis democratilor, dupa ce acestia din urma au blocat alegerea lui Ticu Dumitrescu in fruntea Colegiului CNSAS. Iar udemeristii ameninta de multa vreme ca vor pune bete-n roate PD-ului la popularii europeni pentru faptul ca nu accepta Statutul minoritatilor in forma adoptata de Guvern.
Menghina in care sunt prinsi democratii nu poate fi slabita decat de Basescu. El merge la Roma nu pentru a face lobby doar pentru Romania, ci mai ales pentru democrati. Este clar ca scenariul pus in practica la alegerile pentru presedintia Colegiului CNSAS nu poate fi folosit si la PPE. In aceste conditii, presedintele Basescu a plecat la Roma cu un as in maneca si cu un set de cravate portocalii in bagaje.