Cu toate ca a pornit cu mult entuziasm in slujba publica in care a fost numit, aceea de prefect, Cristi Roman pare sa se fi poticnit. Deja nu mai raspunde la comenzile partidului, firesc pentru o persoana verticala, cu pareri si convingeri proprii. El nu a dat spre judecare in contencios administrativ, instantei, hotarirea consiliului judetean in care, printre altele, se alocau sume prea mici de bani municipiului capitala de judet. Nu a facut-o, desi i-a cerut-o apasat si primarul Flutur, nemultumit de banii prea putini ce ii revin orasului pe care il administreaza. Este posibil ca prefectul sa nu fi atacat hotarirea buclucasa pentru ca a fost votata masiv si de consilierii judeteni ai Aliantei, caz in care, el, numit de Alianta, ar fi contestat oficial chiar o hotarire a acesteia.
Prefectul Roman nu a raspuns nici solicitarilor repetate ale colegilor de a cere control ministerial pentru firmele presedintelui consiliului judetean, Constantin Contac, acuzat de liberali de afaceri cu bani publici. De ce ar fi trebuit sa ceara prefectul asa ceva, e o alta intrebare fara raspuns, sint numeroase organe de control fiscal care ar fi putut sa ii prezinte rapoarte detaliate si mai ales care ar fi putut controla orice. Fara a mai pune la socoteala si parlamentarii aliati, aflati permanent la Bucuresti, carora le-ar fi fost lesne sa bata la usa vreunui minister si sa ceara tot ce le trece prin cap.
Colac peste pupaza, cind prefectul Roman a dorit sa il schimbe pe Holca, comandantul politiei, s-a pomenit refuzat politicos. La fel a patit cu inca multe alte schimbari pe care a dorit sa le faca dar in urma carora cei vizati, avind contacte bune in partid, si-au salvat sefiile. Pina si dizolvarea - aparent legala - a consiliului local Albesti, neintrunit in repetate rinduri, i-a fost respinsa de instanta de judecata.
Ce ii mai ramine prefectului Roman de facut decit sa prinda soferii institutiilor care umbla fara treaba sau indeplinind comisioane private pentru sefii lor? Cu toate ca, daca citeste atent Codul Muncii, afla ca nici pe acestia nu-i poate penaliza cu usurinta, nicicum schimba.
Intre Roman si Diaconu exista mari diferente, primul e mai incisiv si mai dinamic, celalalt mai introspectiv si nici pe departe atit de hotarit. Insa Diaconu s-a prins si a refuzat sa fie scos la inaintare de colegii sai de partid. Cristi Roman inca mai rezista. Cit oare?