In vestul orasului, mai exact in sud-vest, se afla cel mai mare cartier din Galati, in care oamenii incep sa nu se mai simta in siguranta. Copii nevinovati, maltratati de gastile de cartier, oameni care se trezesc cu geamurile sparte si masini avariate in urma unor confruntari cu care nu au nici o legatura. O intreaga retea de gasti si gasculite de "micro" fac din cel mai mare cartier al orasului un loc unde noaptea nu prea e bine sa iesi pentru ca niciodata nu stii ce ti se poate intimpla.

Politia face descinderi, recupereaza zeci de bite, cutite sau sabii, dar asta nu inseamna ca lucrurile s-au rezolvat. Faptul ca un tinar a murit cu zile, tot in acelasi cartier, ucis cu mai multe lovituri de cutit dupa ce se certase cu niste baieti care si asa fac zile negre locatarilor din zona, nu face decit sa intareasca imaginea de loc pe care e bine sa-l ocolesti sau macar anumite zone. Ce ar putea face oamenii legii pentru a opri gastile de cartier sa preia incet-incet monopolul asupra sigurantei locuitorilor este greu de spus.

Mai ales ca multi dintre membrii acestor "formatiuni" stradale nu au ca punct care ii uneste interesul pentru diverse afaceri mai mult sau mai putin curate, ci dorinta de a controla, de a fi cei mai tari din zona, de a fi stapini. Alti membri ai acestor gasti nu au intrat in joc de bunavoie, ci mai mult de teama si pentru a se bucura si ei de protectia gastii cu pricina. Pina la urma tot pentru putere se lupta si ei. Si evident ca asta inseamna ca luptele stradale de cucerire a suprematiei nu inceteaza.

Daca nu se sparg decit citeva geamuri, degeaba ii prinde Politia pe faptasi, deoarece sint sanse mari ca in instanta sa se ajuga la concluzia ca oamenii cu pricina nu prezinta pericol social. Ar fi deci un efort in van. Legi mai dure, care sa taie cheful de asociere in gasti a celor care nu au ce face, poate asta ar putea fi o solutie. Deocamdata insa fenomenul gastilor de cartier nu pare a preocupa prea mult la nivel central pe nimeni. Asta in ciuda faptului ca in multe alte orase ale tarii exista zone cu mult mai periculoase decit cele de pe la noi.

Legea pumnului, a bitei si cutitului pare a fi singura modalitate de a-ti asigura protectie in unele zone ale orasului. Teama ii face pe locuitorii acestor zone sa nu iasa noaptea din casa si doar in situatii exceptionale oamenii isi calca pe inima si iau legatura cu Politia.