Gesturile sefului statului de a merge prin diverse localuri pentru a sta de vorba cu liderii partidelor politice a fost imprumutat si de partidele politice aflate la guvernare. Astfel, PNL si PD se intrec in a-si face invitatii la diferitele lor intruniri, dupa care sa "dea la pace" prin restaurante, fie ele si de 5 stele. Daca in urma cu un an spuneam ca actuala guvernare poate fi numita "guvernarea apelor", anul acesta putem spune ca este vorba despre guvernarea circiumelor. Seful statului a reusit sa imprime stilul sau politicii de guvernare si cred ca acest lucru il multumeste.

De la intilnirile cu Gigi Becali la celebrul Golden Blitz pina la impacarea dintre liberali si democrati tot prin restaurante nu exista nici un fel de diferenta. A face politica printre pahare mi se pare, totusi, o chestiune ce nu poate aduce admiratia cetatenilor. Acestia au votat oameni politici si acum constata ca ei sint, de fapt, oameni de pahare.

Este cu totul de necrezut cum decizii politice se iau in restaurante sau prin alte localuri, cum discutii privind situatiile sensibile ale actualei guvernari pot fi auzite de oricine chiar din gura celor implicati in acest act si care le discuta printre clinchete de tacimuri si pahare.

Acum politica in circiuma a devenit o noua moda a guvernantilor care nu refuza sa dea populatiei spectacolul jenant al unor petrecareti ajunsi sa conduca o tara. Asa se intimpla oare si in tarile ce ne-au primit sa facem parte dintr-o Europa unita? Oare cancelarul german ia decizii importante printre halbe la festivalul berii din octombrie?

Sa fi ajuns chelnerii oamenii cheie ai unui guvern, de vreme ce sint chemati ori de cite ori apare un oficial la circiuma pentru a discuta cu partenerul de decizie politica postul de la SRI sau SIE? Deloc lipsita de eleganta, as putea spune, ca este actuala guvernare, chiar daca printre cei care iau decizii sint si oameni absolut admirabili si cu o postura eleganta, ce emana nobletea unui politician adevarat.

Am ajuns sa vedem la jurnale cele mai frecventate circiumi si locurile unde decizia politica pentru un intreg popor este luata fara jena unui local destinat oricaror altor activitati si nu a sedintelor de Guvern sau a consfatuirilor de la Cotroceni. Sint curios sa vad ce mai inventeaza presedintele in materie de modalitate de a lua decizii si cit de repede va fi copiat gestul de democrati si liberali.