Suspecta luare de pozitie a presedintelui Traian Basescu fata de caracatita dosariadei care a cuprins intreg spectrul politic ma face sa ma gindesc la cit interes a existat ca partidul ce se opune evident politicii primului om in stat sa fie afectat de acest tsunami al dezvaluirilor. Imi apare in imagine un scenariu al Monei Musca imbracind camasa unui kamikaze. Inaintea "detonarii" dosarului acestui om politic, un sondaj de opinie o plasa pe unul dintre locurile fruntase in ceea ce priveste credibilitatea ei in ochii romanilor. O credibilitate darimata in citeva zeci de ore de o foaie a dosarului sau aflat la CNSAS. Gravitatea gestului sau, proiectat intr-o scena plina de nemultumiri populare, face ca Mona Musca sa piarda, alaturi de liberali, puncte evidente. Unui alt liberal i se detoneaza dosarul. Deputatul vilcean Emilian Frincu a picat si el, zilele acestea, victima semnaturilor date de el inainte de '89. Intr-un document autentic acesta recunoaste ca a avut relatii de serviciu cu organele de securitate in calitate de angajat al Directiei Judetene de Posta si Telecomunicatii Vilcea si ghid BTT.

Rind pe rind apar "sageti" otravite care-i arunca pe liberali in conul rau de lumina, scopul vizibil fiind acela al eliminarii PNL din fruntea Guvernului. Este, oare, acesta pretul pe care PNL trebuie sa-l plateasca pentru momentul razgindirii premierului in privinta demisionarii din fruntea Executivului? L-a enervat atit de tare pe presedinte faptul ca nu a mai reusit sa-l rasplateasca pe cel care s-a dat un pas inapoi in momentul campaniei pentru presedintie, incit sa-si propuna sa faca din PNL ceea ce este acum PNTCD? Replica "am facut ce trebuia sa fac" poate deveni un laitmotiv al multor lucruri ce se vor intimpla de acum inainte in plan politic. Imi pare ca dupa "Sa traiti bine", "Am facut ce trebuia sa fac" va deveni noul salut al romanilor. Si asta pentru putin timp, pina cind se vor lamuri cit de bine a facut pesedintele ce trebuia sa faca.

Ce va urma? O replica dura, cel mai probabil, a liberalilor si, de ce nu, noi victime colaterale ale razboiului dintre palate. Nu este exclus sa cada raniti si chiar morti si din tabara democratilor, amenintati acum de conservatori prin declaratiile dure legate de o eventuala coalitie fara PD. Democratilor din plan local le va veni usor pentru ca, asa cum spunea liderul lor, ei sint deja in opozitie.