Discursul sustinut de Ion Iliescu imediat dupa ce s-a vazut pesedist cu acte-n regula poate fi considerat o adaptare modernista a celebrei scene a balconului. Nu cea din “Romeo si Julieta“, desi nici retorica shakespeariana nu-i este deloc straina politicianului care parca a hipnotizat Romania in ultimii 15 ani, ci scena, mult mai dramatica pentru noi, romanii, in care Ceausescu incearca, disperat, sa controleze multimea furibunda din fata Comitetului Central. “Stati linistiti, la locurile voastre!“, striga, speriat, Ceausescu in decembrie 1989. Acelasi mesaj l-a transmis Iliescu, nu din balcon, ci prin intermediul mass-media, colegilor de partid cuprinsi astazi de furia reformelor in PSD. Sigur, Iliescu nu pare deloc speriat (a mai trecut prin situatii de acest gen) si a transmis un mesaj extrem de clar: nu este dispus sa cedeze nici un centimetru de putere in partidul pe care l-a creat.
Similitudinea dintre cele doua momente se opreste aici, chiar daca o formula usor macabra pe care a folosit-o liderul de facto al PSD in urma cu ceva timp, ca nu va iesi din politica “decat cu picioarele inainte“, ne aduce din nou aminte de modul in care Iliescu a reusit sa preia puterea in 1989, dupa executarea cuplului de dictatori. Daca formula “cu picioarele inainte“ a fost macabra, declaratia facuta ieri ca el este “factorul de innoire a PSD“ poate fi considerata cinica. Dar asta nu trebuie sa surprinda, pentru ca vorbim despre aceeasi persoana care a semnat decretul de gratiere pentru Cozma si o adunatura de corupti, hoti, violatori si criminali. Cinica sau nu, declaratia lui Iliescu are mari sanse sa devina realitate, iar cel care se considera “o figura noua in PSD“ sa fie desemnat cu reformarea partidului.
Intangibilitatea de care se bucura Iliescu in PSD este si o consecinta a incapacitatii si a lipsei de curaj de care da constant dovada numarul doi din partid, Adrian Nastase. Desi se afla intr-o competitie acerba cu cel pe care n-a reusit sa-l inlocuiasca la Cotroceni, proprietarul fermei de la Cornu nu are curaj sa iasa barbateste la lupta, ci prefera mesajele mascate in documente gen “Reforma à la Cluj“ furnizat de protejatul sau, Ioan Rus. Ba mai mult, in aceeasi zi in care isi anunta intentia de a candida pentru un nou mandat de presedinte al PSD, Nastase declara intr-un interviu ca nu va candida niciodata impotriva lui Ion Iliescu. Cel care a esuat in cursa prezidentiala parca se roaga sa fie lasat in fruntea partidului de catre Iliescu. De asemenea, o a treia varianta, care incearca astazi sa se construiasca, are slabe sanse de izbanda fara sustinerea fostului sef al statului. Concluzia nu poate fi decat una singura: orice formula va fi aleasa, reforma profunda a PSD este, in acest moment, imposibila.