Care credeti ca este evaziunea fiscala cea mai mare din tara? Daca va ganditi cumva la afacerile cu petrol, la cele din constructii sau ale mafiei alcoolului si tigarilor, ei, bine, va inselati. Cea mai mare evaziune se face in domeniul imobiliar. Asta pentru ca este la scara nationala, este continua si se face pe bani grei. Totul a plecat de prin anii '90, cand eram proaspat iesiti de sub un regim autoritar care ne ingradise printre altele si dreptul la proprietate.
Ce au facut conducatorii nostri de atunci? Au hotarat ca romanii pot sa-si cumpere casele in care locuiau. Astfel, in cel mai scurt timp, am ajuns un popor de proprietari pe zidurile care inchid cutiile de chibrituri, numite camere, din blocurile ceausiste. O sa spuneti ca asa a fost bine, ca asta inseamna proprietatea de tip capitalist. Ei, bine, nu. N-a fost bine deloc. Iar rezultatele acestei improprietariri fara judecata se vad astazi. Majoritatea celor care au beneficiat in acei ani postrevolutionari de posibilitatea de a-si cumpara apartamentele reprezinta astazi, dupa 15 ani, generatia pensionata.
Fenomenul economic care s-a produs este unul dezastruos. In blocurile comuniste traiesc niste oameni in varsta care abia isi pot plati chiriile, iar tinerii care pot munci si chiar castiga bani stau prin gazde sau cu chirie, iar in cel mai bun caz se indatoreaza pe zeci de ani la banci pentru a-si cumpara o casa. Cei mai destepti si mai curajosi emigreaza. Cu alte cuvinte, marea improprietarire post-revolutie a creat o dezastruoasa piata imobiliara, generatoare de fenomene sociale nedorite si de evaziune fiscala la scara nationala. De ce totusi evaziune? Pentru ca proprietarii apartamentelor vand fara sa declare suma reala, ci doar o suma minima admisa de notariate, ceea ce inseamna ca se obtin bani nedeclarati, neimpozitati de stat, iar toata aceasta smecherie se face in toata tara.
In modul acesta se ruleaza sute de milioane de bani negri. Mai mult, daca atunci cand au cumparat apartamentele ele valorau la ICRAL sume pe care si le-au permis majoritatea romanilor, acum aceleasi locuinte, in aceleasi blocuri, dar mult mai vechi, costa zeci de mii de euro, adica nejustificat de mult. Celor fara case nu le mai ramane decat chiria sau emigratia.