Timp de vreo doua ore, doi copilasi de vreo sase ani au aruncat cu petarde in fata blocului la ei, vizavi de redactie. Concentrati, fara sa spuna o soapta, aruncau chestia respectiva si asteptau incordati sa pocneasca. O activitate cretinizanta, care in treacat fie spus, zice multe si despre inteligenta in devenire a respectivilor. Cu mici variatii cam asa se poate descrie ce ne asteapta in luna decembrie si citeva zile din ianuarie.
De ani buni de zile petardele bubuie in oras, de ani de zile suportam sau cei mai vioi mai fug dupa cite un copil. Nu mai tine nici legenda venita de la chinezi ca alunga spiritele rele, dupa atitea pocnituri, in urmatorii 1500 de ani nici un spirit, bun sau rau, nu mai indrazneste sa calce prin Botosani.
Intrebat de un reporter ce e de facut, primarul Flutur ne-a recomandat sa luam calmante, daca ne enerveaza. Petardele, nu primarul. Are si el argumente, sistemul prost de colectare a amenzilor, lipsa controalelor si multe altele. Desi eu as zice sa ia si primarul si consilierii locali niste calmante, inainte de o sedinta eventual si sa examineze posibilitatea de a interzice total si folosirea si vinzarea petardelor, cum se intimpla in multe locuri mai civilizate ca Botosaniul. Oricum, daca e sa ne luam dupa vinzarile societatilor autorizate sa vinda asa ceva, mai mult de 70% din petardele vindute anul trecut, s-au vindut la negru. Asa ca n-ar fi mai util sa ne limitam doar la artificii, de exemplu?
Legislatia in vigoare permite folosirea lor doar pe 31 decembrie si vinzare doar intre 27-31 decembria. Dar evident ca asta nu ajuta la nimic. Iar sa pui politisti si jandarmi sa fuga dupa copii pe strada si sa le dea amenzi, dupa ce le confisca zece pocnitori e si inutil si ineficient. In loc de asta pot sta doi-trei politisti in piata si sa aiba grija strict de asta, sa nu se vinda petarde. Nu am vazut sa se intimple asa ceva in nici un an. Desi e o chestie absolut banala, te ocupi de cauza, nu de efect, tot ni se vintura prin fata doi ucrainieni amariti prinsi cu ceva pocnitori la ei, dar cantitatile vindute prin piata au fost imense si cistigurile financiare au fost probabil pe masura. Evident ca nu le-au ramas toti banii amaritilor care stau in frig, plini de petarde de vinzare, probabil s-au dus la altii, politie, administratia pietelor, consilieri, cine stie, in general cei care ii lasa sa vinda sau aranjeaza sa fie lasati sa vinda. Politia spune ca a auzit de fenomenul asta, dar nu i-a solicitat inca nimeni sa intervina. O scuza jalnica, am ajuns sa o auzim si pe asta, nu i-a solicitat nimeni pe politisti sa vada ca e incalcata legea.
Dar la Botosani e mai simplu sa zicem ca nu se poate si sa apelam eventual la solutia de calmare propusa de primarul Flutur. Care avantajul ca se potriveste la mai multe nu doar la petarde, ci si cind auzim asa traiti bine a si cind auzim de guvernanti, de presedinte, de alesi locali, de opozitie, de reforma, anticoruptie si lista e mult, mult mai lunga.