Media abunda in ultima perioada de tot felul de dezvaluiri cu privire la fosti si actuali "securisti", oameni care au colaborat sau inca mai colaboreaza cu structurile informative, persoane publice de cele mai multe ori. In jurul fiecarui individ suspectat de colaborationism se fabrica discutii, opinii, analize, talk-showuri, faptele se dezbat, se desfac si se refac pe cele mai multe canale de televiziune si prin presa scrisa. Apare apoi cate un lider care ne spune ca el detine adevarul cu privire la nu stiu ce "fost", ne arata scheme si increngaturi, de nimeni nu mai intelege nimic si lucrurile raman tot incurcate.
Totusi, de fiecare data, scopul este atins. Tavalirea prin media a persoanei vizate, compromiterea in fata opiniei publice si amprentarea, de cele mai multe ori pe viata, a stigmatului "vinovat". Asa se procedeaza de fiecare data cand un serviciu sau vreun grup de interese vrea sa scape de o persoana, devenita incomoda. In Romania postdecembrista, nu a fost infiintata o institutie care ar fi trebuit sa fie stindardul democratiei. Este vorba de institutia reabilitarii cetatenilor, care este mana in mana cu prezumtia de nevinovatie si da adevarata valoare a instantelor judecatoresti.
La noi, s-a ajuns cu anumite nedreptati pana acolo incat esti tavalit prin toata media, fara sa poti sa te aperi, pentru ca "baietii" care te fac vin cu tot felul de acte si documente, iar Justitia nici nu mai apuca sa-si spuna cuvantul ca deja ai verdictul popular de "vinovat". ßi asta, pentru ca tot la romani merge perfect proverbul "nu iese foc fara fum". Chiar daca, intr-un final, esti gasit nevinovat, acolo in mintea cetateanului a ramas ca "ai fost implicat intr-un scandal, deci ai facut tu ceva"... Nu te mai poti reabilita niciodata. Doar uitarea omeneasca te mai poate scapa de oprobiul public. Iar acest mecanism este coordonat perfect de toti cei care stiu ce inseamna manipulare si stiu cum s-o foloseasca. Chiar daca Justitia iti da dreptate, statul nostru nu-ti ofera parghiile reabilitarii morale, care pentru foarte multi reprezinta totul.