Ieri s-a produs in Transnistria ceva care se cheama referendum asupra viitorului acestei parti din Republica Moldova. Nimeni nu
l-a luat in serios. Inainte de toate, pentru ca e un nonsens: daca iti au-toproclami independenta, de ce mai faci, dupa 16 ani, "consultarea populatiei"? Iar daca o consulti, o intrebi: nu vom mai fi independenti, dar cu cine ne reunim/unim, cu Republica Moldova sau cu Rusia? Nici un stat nu recunoaste legitimitatea referendumului, pentru ca niciunul nu recunoaste existenta vreunei republici transnistrene. Nici macar Rusia, unde, pe fata ori mai pe ocolite, secesionistii sunt sprijiniti. Un parlamentar influent de la Moscova, Konstantin Kozaciov, recunoaste ca acest referendum nu va avea nicio relevanta. Iar capetenia nr. 1 de la Tiraspol, Igor Smirnov, spune, si el, ca rezultatele consultarii nu vor duce la nicio actiune concreta.
ßi atunci, de ce referendum? Pentru ca Tiraspolul vrea sa forteze nota. E in mare dificultate, dupa ce, prin actiunea conjugata a UE, Republicii Moldova si Ucrainei, e obligat sa se supuna legislatiei de la Chisinau in relatiile economice cu strainatatea. Vrea sa atraga atentia asupra situatiei critice in care se afla si spera ca ar putea obtine castig de cauza. Dar de la cine? Nici macar de la Rusia oficiala, pentru ca s-ar supara Ucraina. Populatia din Transnistria a fost silita sa se dea ori cu Chisinaul, ori cu Moscova, dar nu s-a enuntat si varianta unei eventuale (re)uniri cu Ucraina, si ea indreptatita la restabilirea granitei sale, pe Nistru, cu Republica Moldova, modificata brutal de Stalin. Dar o asemenea abordare ar deschide o adevarata cutie a Pandorei, caci Chisinaul ar fi, la randul sau, indreptatit ca Republica Moldova sa revina la teritoriul ei original, adica la Basarabia. Infinit de complicat, mult prea periculos de abordat.
Dar in ce priveste referendumul - al carui rezultat nici nu conteaza, stiut fiind care este -, ar mai fi de amintit doar o declaratie a lui Smirnov, foarte suparat pe UE, care incepe, in sfarsit, sa se implice in reglementarea conflictului de pe Nistru. "In general - filozofeaza el s- e foarte interesant: Europa a inceput sa ne invete democratie. Europa, de unde a inceput nazismul. Europa, pe care a eliberat-o Rusia Mare".(A lui Stalin, desigur). Asta, ca sa se vada pe ce maini a putut incapea Transnistria.