Daca pe vremea lui Ceausescu, orice critica, la adresa autoritatilor, era taxata drastic si mai nimeni "nu misca in front", in zile noastre constatam ca se produce fenomenul invers. De la trupele de huligani violenti de pe stadioane, care abia asteapta "o cafteala" cu jandarmii si pana la pensionarii care se aseaza din miez de noapte la cozi de sute de oameni pentru bilete gratuite in statiuni balnearae sau pentru a primi tot felul de pomeni, toata lumea injura autoritatile.
Nu neg faptul ca sunt destule cazurile in care cei platiti din buzunarul contribuabililor nu-si fac treaba si ca destul de multi dintre reprezentantii statului sau a autoritailor locale sunt implicati in acte de coruptie de tot felul. Dar de aici si pana la critica orice si de injura de dragul injuraturii e un pas mare.
S-a starnit multa valva cu ocazia bulibaselii care s-a produs cu ocazia inaugurarii giganticului schelet metalic sub forma unui brad de Craciun din Piata Unirii. Oare ce ar fi putut sa faca autoritatile in momentul in care zeci, poate chiar sute de mii de oameni au invadat un spatiu limitat. Cea mai criticata a fost politia pentru ca nu a luat masurile necesare. Nu sunt un fan al institutiei cu pricina, dar cred ca mai mult nu putea face. A reusit sa gasesca vreo 40 de copii rataciti si sa-i adune intr-un cort de unde odraslele au putut fi recuperate de parintii sau bunici neglijenti. Poate ca ar fi putut sa limiteze accesul in piata, dar, cu siguranta, atunci ar fi fost injurati si mai aprig pentru ca limiteaza drepturile cetatenilor.
Despre blocajele din trafic, nu mai are rost sa vorbim, sunt o chestiune la ordinea zilei. Toti ii uita pe nesimtitii in masini "bengoase" care nu respecta nici un soi de lege a circulatiei, blocand cu tupeu intersectiile si se reped la agentii care, in mod obiectiv, nu au cum fluidiza traficului infernal din anumite zone, numarul automobilelor din marile orase depasind cu mult capacitea cailor de rulare.
Foarte ciudata mi s-a parut ofensiva impotriva autoritatilor, zilele trecute , atunci cand mai multi pomi s-au prabusit sub greutatea zapezii ude. Rand pe rand, cei de la Directia Drumurilor sau cei de la Regia Padurilor, erau acuzati ca nu au prevazut din timp ce copac va cadea si nu l-au taiat inainte ca cesta sa blocheze drumul. Autoritatuile ar putea sa taie toti copacii din apropierea drumurilor, desi acestia au un rol foarte important in stabilizare versantilor. Atunci sa mi te tii critici aspre din partea ecologistilor si nu numai pentru ca, aceleasi autoritati, nu au grija de mediul inconjurator.
Cu siguranta, exemplele ar putea continua cu nemiluita. Pana una alta, inainte de a injura autoritatile ar trebui sa ne gandim un pic. Poate ca nu sunt intotdeauna vinovate chiar pentru toate relele care ni se intampla, multe venite, fie din motive obiective, fie chiar din comportamentul, adeseori lipsit de orice urma de civilizatie, a multora dintre concetatenii nostri, pentru care injuratura a devenit un adevarat sport national.