Interpretarea operelor lui Bach, in special "Clavecinul bine temperat", datorata lui Helmut Walha este magnifica. Oare cum poate acest genial interpret orb sa izvodeasca din sunete catedrale gotice in care patrunde Lumina Vesnica ce ne permite sa-l vedem pe Dumnezeu, iar noi, dotati cu vedere binoculara, nu reusim sa vedem imbecilitatea bine temperata din jurul nostru? Sau nu vrem, fiindca e mult mai comod.
Aflam ca un numar mare de persoane normale au primit subventii destinate nevazatorilor. N-au existat ochi oficiali care sa constate hotia? Sau e vorba de o imbecilitate bine temperata si... remunerata. Apropo, daca e adevarat ca, daca nu poti vedea, ai dreptul la subventii, atunci si eu am dreptul caci nu pot sa-i vad pe parlamentari. Parlamentari care nu doresc sa li se vada averile, desi noi toti vrem. Pentru ei nu exista interese nationale, ci numai personale. Puterea a incropit o majoritate, e drept, fragila, dar care ar fi putut totusi folosi intereselor tarii. Dar in loc sa conlucreze, se caftesc unii pe altii, uneori doar din marunte vanitati de baieti de cartier. Tembelism bine temperat si ingretosat... Dar de partea cui e tembelismul?
Si pensionarii ar dori sa-si vada pensia; dar cum cu varsta vederea scade, iar pensia e mica, nu pot. Pe viitor vor primi gratuit microscoape. Tembelism bine temperat si foarte indurerat.
Comandantul a emis o ordonanta scrisa: "Romani, va ordon nu mai dati mita!". Dar n-a vazut-o nimeni; sau n-au vrut s-o vada. Asa ca ramane cum am hotarat. Tembelism bine temperat si generalizat.
O femeie a facut zece ani de puscarie fara sa fie vinovata. Sa nu-mi spuneti ca asta e din cauza ca justitia e oarba. Sa i-o spuneti lui Mutu; dupa exemplul lui am citit cartea lui Dostoievski, "Idiotul", dar inca nu m-am identificat cu eroul principal. Dar, dupa cum evolueaza inapoi lucrurile, nu mai am mult. Nevinovatii stau zece ani in puscarie, iar escrocii nu pot suporta nici macar o luna de detentie si sunt cercetati numai in libertate. Poate ca ar trebui ca aceia care au condamnat femeia pe nedrept sa stea ei zece ani in puscarie. As! Tembelism bine temperat si dezinteresat. (Sic!) DNA si-a depasit perioada de functionare garantata. Alte organisme similare au decedat inainte de a se naste, iar CNSAS studiaza textele cantecelor din trecut. Se va constata apoi ca dirigintii pomeneau in fata elevilor numele "Ceausescu", iar manualele de dinainte de Revolutie nu criticau dictatura comunista. Apoi se vor cauta autorii odelor scrise de Paunescu si Vadim. In acest timp, Priboi se bronzeaza, Voiculescu, autocritic, ataca Securitatea, iar ceilalti continua sa fure-n draci. Tembelism bine temperat si dirijat.
In politica inalta se fac trocuri; schimb ministru contra comisar. Iti dau o demnitate contra voturi in Parlament. Demisul ministru are o functie mult mai bine platita. Cand se va intelege ca astfel de functii trebuie acordate pe criterii de competenta si nu politice si ca trebuie sa formam si sa utilizam specialisti si nu paiate politice? Noi, cei multi si neinsemnati, nu contam; de parca am fi niste tembeli bine temperati. Si intr-adevar suntem temperati.
Ce-as vrea eu?
Mai intai alegeri uninominale. Sa stiu cui i-am dat votul ca sa stiu pe cine sa injur. Asa, sa injuri o lista n-are nici un farmec. Apoi, nemaitrebuind sa plateasca haraciul ca sa fie inclus pe lista, viitorul parlamentar nu va mai fi preocupat sa-si recupereze banii. Imunitatea parlamentara trebuie limitata si trebuie legiferata posibilitatea revocarii unui parlamentar in cazul unor fapte grave, cum ar fi, de pilda, declaratiile false.
Respectand cu strictete independenta fiecarei institutii fundamentale a statului, nici o institutie insa nu trebuie exclusa unui control public, nu politic, al activitatii si fiecare functionar, indiferent de rangul ierarhic al functiei sale, trebuie sa raspunda de calitatea activitatii sale. Sanctiunile penale pentru eventualele infractiuni comise ar trebui sa creasca in gravitate o data cu importanta functiei pe care o ocupa.
Trebuie stabilit un plafon maxim pentru salariile bugetare, inclusiv sporuri si subventii.
Parlamentul sa nu aiba dreptul sa voteze legi sau hotarari care se refera doar la propria salarizare sau la interesele lui.
Daca as afirma ca sper ca o parte din aceste vise s-ar putea implini, aveti tot dreptul sa considerati ca sufar de un tembelism deloc temperat.
Caci, iata, aflam ca propunerea noastra pentru demnitatea de comisar european, pe care o credeam atat de securizata, este in pericol s-o ia vantu.
Tembelismul nostru, deloc temperat, a ajuns de notorietate europeana.
Tembelism bine intristat.