Prima balta amintita in istoria Craiovei este Balta Craiovitei. O legenda transmisa oral povesteste ca una din cele doua fete ale Banului Maracine s-a casatorit, fara voia banului, cu ucigasul sotului ei. "Si s-au dus sa se cunune la biserica din Craiovita care de atunci s-au sodomit cu dansii si de atunci au ramas numele de Balta Craiovita". Fiind vorba de o crima, e clar ca si-a varat dracul coada.
Alta balta in care si-a varat dracu' coada este Balta Verde, unde un grup de interese a pus ochii pe terenurile defunctului aeroclub, care valoreaza enorm. A fost nevoie sa vina un inalt functionar guvernamental sa atentioneze grupul de interese respectiv ca terenul cu pricina nu le este destinat lor, ci altui grup de interese. In caz ca nu se conformeaza, inaltul demnitar a prezis ca va curge sange pe pereti. Lucrul este benefic caci va oferi Craiovei o atractie unica in lume: o balta verde, cu un drac in ea, inconjurata de pereti albi patati de sange.
De fapt, Craiova are multe obiective turistice care o fac unul din cele mai vizitate orase din Europa. Amintim ruinele antice ale Salii Polivalente; le-am vizitat de multe ori. Interiorul este fascinant; scari care urca spre nicaieri, santuri adanci pline cu apa. Chiar sub forma aceasta, Sala Polivalenta este utila cetatenilor. S-a furat atata fier de aici... Cand operatia era de o amploare sporita, baietii vorbeau cu cine trebuie si se stingea lumina pe strada. Acum a inceput reconstructia salii; s-a terminat deja partea cea mai grea, vopsitul gardurilor.
Alt punct turistic este hipodromul din Parcul "Romanescu". Aici trebuie apreciat efortul de a face ceva inutil. Se aude ca un grup de interese vrea sa achizitioneze hipodromul, pentru a se construi locuinte pentru alesi. Voi, craiovenilor, ce veti face in cazul asta?
Alt punct turistic inedit il constituie noile fantani ale orasului. Cea din fata prefecturii va fi inaugurata festiv prin botezul intransa al principalilor edili ai orasului. S-a si luat legatura cu Gigi Becali care a vorbit cu Dumnezeu sa-l trimita pe Ioan Botezatorul. Dupa botez, fantana va capata un farmec suplimentar; va fi singura fantana din Europa care functioneaza cu apa neagra. Fiindca suntem la prefectura, sa amintim ca in spatele ei functioneaza un monument arhitectonic; singurul WC public subteran din oras. S-au mai pus niste toalete ecologice. La mine in cartier au fost primite cu multa bucurie si oamenii urinau cu multa placere in jurul lor.
Putem arata eventualilor vizitatori multe alte lucruri interesante. Locurile ocupate nu de mult de case de patrimoniu demolate, fara consimtamantul primariei, care n-avea de fapt dreptul de a da o astfel de aprobare; evident, nimeni n-a patit nimic. Doua cladiri remarcabile au avut noroc; Casa Mihail, unde functioneaza Muzeul de Arta, si Casa Romanescu, unde un rector inimos a reusit sa amenajeze cea mai frumoasa Casa a Universitarilor din tara. Daca mergeti aici, in sala de jos, si ridicati inscriptia cu fumatul interzis, veti constata o taietura de cutit in matasea care tapeteaza peretii. Asa sunt intelectualii, simt mereu nevoia de a scrie sau de a lasa ceva dupa ei. Dar si casele de patrimoniu vandute au ineditul lor, inedit care consta in persoanele care le-au cumparat.
Dar si alte lucruri pot incanta potentialii turisti; grupurile folclorice de cersetori, mahalale unde, in mod voit, se pastreaza atmosfera de ev mediu tarziu, tocmai pentru a putea oferi posibilitatea de a studia pe viu acea epoca.
Totusi, nu pot incheia fara a-mi pune unele intrebari. De ce Doljul e unul dintre cele mai sarace judete? De ce Craiova a fost ocolita de mari si seriosi investitori? Cat au costat hipodromul si fantanile si ce firma le-a executat? S-au facut licitatii? Au fost consultati contribuabilii despre aceste intentii?
Poate v-ati intrebat de ce n-am vorbit despre evenimentul principal al zilei. Din trei motive. Fiind matematician, sunt obisnuit sa vorbesc despre lucruri logice si normale. In al doilea rand, se vorbeste mult prea mult despre acest subiect, iar obiectivitatea a fost de multe ori inlocuita cu dusmanie si ura. In al treilea rand, subiectul pute prea tare ca sa te poti apropia constient de el.Cu timpul vom afla adevarul; mai precis, acea parte de adevar pe care protagonistii vor consimti sa o faca publica.
Nu stiu cine va castiga din aceasta tarasenie, dar stiu sigur cine va pierde; noi.