De la 1 ianuarie 2007 vom calatori in Europa doar cu buletinul. Foarte deschis, adica foarte usor, cum spunea o reclama. Romania s-ar mai vrea - daca ar fi sa ascultam propunerea facuta la Bruxelles de ministrul de Interne - tara membra a spatiului Schengen din 2012.
Noi cum o sa intram in Europa?", ma intreaba copilul vecinilor, un pusti de zece ani lasat prea mult in fata televizorului - cu balada Manastirii Argesului povestita de un tigan... Cum adica? Pai, uite-aici: Dupa grindis, dup-acoperis mort bietul cadea... Cine vorbeste asa, cu "dupa" in loc de "de pe"? Asta e o particularitate veche a graiului din Muntenia - incep sa-i explic. ßtii unde s-au cules cele mai multe variante ale baladei asteia?... In Muntenia si la sud de Dunare.
Balcanii, de unde s-a raspandit balada Monastirii Argesului, sunt asadar gata de intrare in Europa, incepand cu Romania si Bulgaria. Vor veni in cativa ani (acesta este trendul) Macedonia, Albania, Serbia...Europa veche, adica, are acum nevoie de reintegrare. Dar fara traditiile ei pe care, vedem, le mai conserva o minoritate marginalizata.
Citim si privim la TV reportaje despre basarabenii care isi cauta norocul in Romania. Sau care vor sa-l caute si cad victime retelelor de traficanti. Ce-o sa fie, Doamne, dupa 1 ianuarie 2007? Multi romani de peste Prut nu isi ascund tristetea la gandul ca, peste o luna, vor calatori in Romania europeana cu vize. Dar si noi insine ne vom simti doar pentru un an intr-un singur rand cu Europa. Fiindca primul nostru an in UE va fi si ultimul in care vecinatatea noastra imediata, membrii din valul 2004, vor mai exista in afara spatiului Schengen. Tot saptamana aceasta, Consiliul Afacerilor Interne al Uniunii Europene a aprobat introducerea Sistemului Informatic Schengen (SIS) One4All, care va permite celor zece state care au aderat la UE in 2004 sa devina state Schengen si sa elimine frontierele interne incepand din 2008. Aderarea acestora, prevazuta pentru octombrie acest an, a fost deja o data amanata.
Romania a iesit dintr-o zona gri si se indreapta spre o alta, in care, pentru cel putin patru ani, va fi mai singura: la frontiera imediata a spatiului Schengen si inconjurata de tari fara o perspectiva europeana apropiata cum era, inca din 2004, a noastra.