Presedintele Traian Basescu a fost suspendat prin votul "secret" al unui numar de 322 de parlamentari. Cine sunt acestia, cum au reusit ei sa convinga ca au procedat corect, in numele cui a actionat "constiinta" unora si, cu osebire, pe cine anume au reprezentat ei - iata cateva intrebari firesti pe care le-am desprins din comentariile si analizele ulterioare "istoricului" eveniment de joia trecuta. Desigur, raspunsurile, cate s-au oferit, reflecta diversitatea de opinii si, firesc, simpatiile si antipatiile fiecaruia, in functie de profiturile si pierderile personale ori ale taberelor carora le apartin. Se pare ca intre prestatia deputatilor si cea a senatorilor, pe de o parte, si reactiile ce au urmat, pe de alta, exista un raport de directa proportionalitate, ba chiar o perfecta simetrie. Una peste alta, totul a fost si este curat cancan, o manea ordinara, o cacealma de cartofori versati, in care s-au prins de 17 ani incoace toti romanii - unii, cei multi, purtati in deriva de valurile libertatii, ceilalti, elitistii conducatori, impopotonati democratic, prin momeala invartirii electorale, cu titluri si functii.
Chef de chef! Ceea ce s-a vazut cu prisosinta si la vodevilul cu suspendarea. Actorii alesi sa joace rolurile de acuzatori ori aparatori ai presedintelui si-au dat fara exceptie masura talentului lor de interpreti amatori ai intereselor celor ce le platesc luna de luna, sesiune dupa sesiune si legislatura dupa legislatura, simbriile dolofane. Nemailuand in seama regia de doua parale a intregului scenariu. In cunoscuta traditie a spiritului de respect pentru restul lumii, gongul inaugural a batut cu o jumatate de ora mai tarziu decat fusese anuntat. Am auzit si o justificare, de elev in clasele primare, de la Norica Nicolai: traficul, bata-l vina! Apoi, cu o impartialitate fara cusur, s-a trecut la recitarea sintezelor primelor doua acte. Raportul "Comisiei Voiculescu", transmis prin difuzorul pesedist dogit Titus Corlatean, a durat aproximativ un ceas, in timp ce Avizul consultativ al Curtii Constitutionale a fost un model de prescurtare, prin cele patru minutele intonate fara convingere de un alt pesedist in voga - Florin Iordache.
Reprezentatia a continuat in cel mai pestrit chip posibil, intr-un registru variat, cand gaunos, cand vested, aci infantil, aci smucit, ba rebel, ba nimicitor, ori searbad, ori pretentios, cu accente "buruienoase", deseori intrerupt de rumoarea unei sali in vesnica miscare. Am auzit si am vazut de toate: gargara din abundenta, ura cat Marea Neagra, limbaj de mahala, palavrageala de farisei, tunete de alarma falsa. Vor ramane in analele mascaradelor interventiile de susanea, centrate pe expresii gen: "ultimul presedinte al vechiului sistem", "asa nu mai merge", "nimeni si nimic nu are dreptul sa fure romanilor sansa de a trai mai bine" ( menestrelul Mircea Geoana), "Dragi colegi, nu e aici!", "Romania vrea sa iasa din umbra lui Voda, la care au crescut boci, boureni si berceni" (starul Crin Antonescu), "legea tacerii, omerta a fost incalcata", "se suspenda vointa electoratului care nu poate fi suspendat" (sufleurul Vasile Blaga), "Traian Basescu a fost impus presedinte de o forta straina", "Basescu este seful mafiei din Romania, capo di tutti capi", "Adio si-un praz verde!" (tragedianul Vadim Tudor), "nu vrem republica bananiera si readucerea cultului personalitatii", "partidele politice, societatea civila si presa au compromis democratia" (vedeta veterana care de 17 ani lupta 'si' lupta, fara intrerupere, curat constitutional, in parlamentul Romaniei, iar de doi ani si in guvern, pentru autonomia teritoriala pe criterii etnice), "Traian Basescu este un fost securist care manipuleaza dosare, justitia si procuratura, un marxist, un stalinist, un comunist" (comediantul Dan Voiculescu), "asistam la un moment trist dupa 17 ani de democratie", "asistam la restauratia PSD, prin guvernul Geoana 1, un guvern echivalent cu un SRL personal" (figurantul Cristian Boureanu) s.a.m.d. In final, procedura de vot secret, cu constiinta si bilele la... vedere, a fost o mostra de alba-neagra de gang ajunsa pe culmile profesionismului.
Din nenorocire, fiesta nu se va sfarsi cu una, cu doua. Ea deja a continuat cu amnezia demisiei in cel mult 5 minute, cu noi secvente de farsa eterna, dintre care cea mai amuzanta pare a fi organizarea unor mitinguri de sustinere a presedintelui suspendat de catre... Asociatia pentru Siguranta Cetatenilor si Fundatia pentru Infrumusetarea Capitalei. Va urma referendumul, dar sansele tarii de a iesi din minciuna si confuzie sunt minime.
Epilogul parodiei la care populatia asista pasiv, cateodata injurand cu foc ori, arareori, implicata sporadic ramane incert, cata vreme, la fiecare stagiune, scena va fi ocupata cu capete de afis insirate anapoda pe liste de pungasi sadea travestiti in clovni, panglicari, scamatori si saltimbanci.