Pe vremea lui Ceausescu, propaganda lansa cind si cind campanii de vinatoare impotriva aprozaristilor, chelnerilor, functionarilor din primarii care luau bacsis. Citeva articole in Scinteia, erau date citeva nume de fraieri prinsi in flagrant, se pronuntau prin sentinte diferite nume, unii isi pierdeau slujba. Apoi se gaseau alti fraieri care declarau la televizor ca ei nu dau bacsis, isi vad de treaba lor si traiesc. Asadar, era de vina cetateanul ca dadea bacsis si mai putin functionarul care il pretindea si il lua. Dar sistemul mergea inainte, cu spagi&bacsisuri. Povestea a fost uitata. Au trecut 15 ani de la glorioasa revolutie. Si iata ca si presedintele in exercitiu, Traian Basescu, scoate securea razboiului si zice sa nu mai dam bacsis. Ca si Ceausescu acum 20 de ani. Excelenta Sa sigur isi poate permite sa nu dea bacsis, ca totul i se aduce pe tava. Daca, Doamne fereste, indemnul lui ar fi urmat, toata economia, toate institutiile romanesti ar inceta sa mai functioneze. De ce? Pentru ca bacsisul este parte a sistemului. Nu este un accident. Nu este un fel de intelegere oneroasa intre niste tipi cam corupti care dau si altii care, vai, Doamne, se lasa corupti si iau. Unde te duci trebuie sa ai banii pregatiti, pentru a-l omeni pe cel de la ghiseu. La politie, la vama, la doctor, la finante, la telefon, la cablu, oriunde. Asta e spaga mica pe care o dau oamenii de rind ca sa nu mai stea la cozi interminabile, pentru a-si rezolva micile lor probleme ale traiului zilnic. Exista alta mai mare, in sute de mii de euro sau milioane din aceeasi fericita moneda, euro. Si afacerile se fac prin spaguirea partenerului. Monopolurile de stat si private dicteaza conditiile. Trebuie sa stai zile intregi la usile lor ca sa obtii ce ai nevoie. Daca nu dai, nu misti din urechi, nu te simti, boule, nu primesti nimic, si dai faliment, pierzi afacerea. Degeaba invoci ca regulile, normele etc. iti dau dreptul la acele servicii sau produse. E adevarat, ti se va spune, dar ele nu sint in cantitati nelimitate. Si ca unii primesc, altii nu. Diferenta o face, bineinteles, spaga, bacsisul, comisionul…

Basescu a gasit din nou tema populara. Deja observam aceeasi tehnica. Presedintele tuturor gaseste o tema care ne este pe plac. Sa zicem ca nu ii place bilbiiala din parlament, ca lumea e enervata de certurile de acolo. Basescu sare, piua intii, si zice hai sa desfiintam o Camera si sa votam uninominal. Ca nu asta e solutia nu conteaza. El a vorbit ca un parinte al patriei, s-a suit pe val. Acum povestea cu spaga e, de asemenea, populara, la fel de irezolvabila. A vorbi despre eradicarea spagii in Romania de azi inseamna sa vrei sa inventezi perpetuum mobile. Adica a vorbi degeaba. A-ti pierde vremea. Bineinteles, presedintele a avut un nou si bun subiect. S-a dat pe pagina intii, citate, controverse, luari de pozitie, intre medici, avocati, functionari, lideri de partide. Toata lumea s-a simtit cu musca pe caciula, toata lumea s-a infierbintat putin. Dar febra a trecut. Si a ramas ca in gara, adica la fel. Operatia a reusit, pacientul e mort.

Nu s-a clintit un fir de par din acest fenomen arhicunoscut: coruptia. Chiar daca televiziunile si ele au dat abundent stiri despre initiativa lui Basescu, s-au organizat talk-show-uri pe marele subiect. Donquijotismul prezidential a tinut pagina intii o saptamina. Povestea cu parlamentul unicameral a fost deja uitata. Am avut si sondaje, Basescu e tot primul la popularitate si credibilitate. Lumea merge pe mina lui. Prin asemenea tehnici, mai mult instinct, cred, si mai putin tehnici elaborate, Basescu reuseste mereu sa fie in centrul atentiei. Nu trebuie sa treaca saptamina sa nu il avem pe televizoare, cu conferinte de presa, cu declaratii incendiare. Indiferent de natura temelor, de solutia data (adesea absenta), de ce sa dezbatem teme serioase, grave, care preocupa lumea, cind putem sa fim atenti la drapelul ridicat peste zidurile Cotrocenilor. Basescu se teme ca este ignorat, ca lucrurile se decid in alta parte decit unde se afla el. Sa vedem ce urmeaza in aceasta fictiva campanie impotriva spagii. Si vom vedea - peste un an, sa zicem - daca am avut sau nu dreptate. In 2006 se va da mai multa spaga decit in 2005. Pun pariu cu Basescu.