Fara a minimaliza succesul demersului jurnalistic prin care un confrate a intrat in posesia celor opt variante de subiecte de la proba de istorie a Examenului de capacitate, raman destule semne de intrebare legate de asa-zisul "megascandal". Fara indoiala, cei care au gresit trebuie sa plateasca, pentru ca nu si-au indeplinit "intocmai si la timp" atributiile. De fapt, unii dintre ei au fost deja demisi, in frunte cu secretarul de stat care trebuia sa vegheze asupra bunei desfasurari a examenului. De aici pana la violenta declaratiilor prin care ar trebui inlaturati toti cei care conduc destinele invatamantului romanesc este o cale lunga. Desi nu este cea mai buna echipa aflata in aceasta situatie, gandul duce tot la niste rafuieli de natura politica, generate de tot mai deranjantele certuri dintre cele doua partide care se afla la conducerea Coalitiei de guvernamant. Certuri de care s-au saturat pana peste cap cei care au crezut in Alianta D.A., dar care dau apa la moara unei Opozitii tot mai lipsite de credibilitate, macinata, la randul ei, de scandaluri interne grave.
Este greu de crezut ca demiterea doamnei Paloma Petrescu, anuntata ieri de premier, va duce la sporirea vigilentei celor care ar trebui sa-i legitimeze pe cei veniti sa ridice subiectele. In acelasi timp, reactia cam necontrolata a acesteia atunci cand, intr-o prima declaratie, a sustinut ca ziaristul Pupaza ar fi sustras subiectele, a fost lipsita de o minima intelepciune, care ar fi trebuit sa o determine sa nu dea verdicte si sa se limiteze la a recunoaste superficialitatea cu care au fost verificate actele falsului trimis al inspectoratului Dambovita si sa promita o ancheta serioasa asupra cazului. Eventual asupra celor care l-au informat pe domnul Pupaza ca tocmai judetul cu pricina nu ridicase pana atunci subiectele!
La randul sau, domnul Hardau nu a a prea reusit sa aiba o atitudine transanta, demna de functia pe care o detine. Domnia Sa s-a chinuit sa pozeze intr-o victima inocenta a unor masinatiuni din sanul Coalitiei, din care se subintelegea ca ziaristul ar fi fost trimisul premierului Tariceanu, care ar fi dorit sa-l vada demis. O scuza greu de acceptat, desi nu este lipsita de un oarecare sambure de adevar.
In cele din urma, un scandal cu destule necunoscute, dar si cu victime la varf, in frunte cu doamna Paloma Petrescu, care plateste "oalele sparte" dintr-un minister plin de probleme. Poate si pentru ca nu a facut "ciocu' mic" si a iesit la atac atunci cand mai intelept ar fi fost sa recunoasca, pur si simplu, greselile subalternilor sai.