Discursul planetar despre gripa aviara e un fel de cronica a unei pandemii anuntate. Dintre pandemiile care au secerat si ingrozit omenirea, celebre sunt ciuma bubonica din 1346-1350, cu nu se stie cate milioane de morti, si gripa spaniola din 1918-1920, cu aproximativ 21 de milioane de morti. Gripa aviara ar fi ucis , pana acum, plus/minus 100 de oameni. Statisticile se contrazic. Dupa una dintre ele, cazurile de gripa aviara la om ar fi fost trei in 2003, 46 in 2004, 95 in 2005 si 73 in 2006, pana la 20 mai.
Situatia n-ar fi, asadar, prea grava. Dar ar putea fi. Un oficial al OMS declara ca pandemia gripei aviare e iminenta si ar putea ucide pana la 150 de milioane de oameni. Apoi, a revenit: intre cinci si 150 de milioane. Cam mare aproximatia la un asemenea factor de raspundere avizat. De fapt, nenorocirea s-ar produce daca boala se va transmite de la pasari la om si de la om la om. Deocamdata nu sau nu prea.
Deocamdata insa, ne bantuie o pandemie mediatica. Se fac scenarii, se cauta dedesubturi. Ca e in legatura cu mutatiile genetice, ca sunt interese economice, ca e un produs mediatic palpitant, care se vinde, ca...
"De sase luni - constata un articlier de ocazie, un veterinar francez -, gripa aviara e un fel de sperietoare de ciori: cand actualitatea cunoaste un moment de ragaz (sau cand nu trebuie sa vorbesti de altceva), H5N1 reapare, cu un spectru de epidemie mondiala, cu morti peste tot si supravietuitori cu masca ratacind pe strazi pustii, pe scurt ciuma neagra. Se precipita si politicul: declaratii, asigurari, subventii, totul e bun pentru a calma populatia (dupa ce ai speriat-o)."
Daca e asa in tari asezate, cu institutii si reglementari temeinice, noi, in Romania, ce sa mai zicem? Ne speriem de fiecare vrabie moarta, o trimitem in Anglia sa-i faca necropsia. Hecatombe de oratanii, sate si orase izolate, flit (chiar si cu apa chioara si clabuc) pe masini, comandamente... Apoi: prefect bruftuluind primari, presedintele pe premier, Opozitia cerand demisia ministrilor de resort, Serviciile secrete bagate in rahat, stiri alarmiste, afaceri, hotie, manipularea prostitului popor, criza de autoritate. Adica, mai toate molimele ce s-au abatut asupra noastra in glorioasa epoca a tranzitiei. Francezii zic ca si nenorocirea e buna la ceva. Oglinda-oglinjoara aviara ne arata ce-i bolnav in tara.
Dar vorba aceluiasi zootehnist francez: "Cand ni se vorbeste de gripa aviara, despre ce nu ni se vorbeste?".