La Arhiepiscopia de pe malul marii este cutremur mare. Finantele publice si Garda au dat buzna sa puna proprire pe masinile si imobilele Prea Inaltului Teodosie. Garda Financiara spune ca sfintii parinti nu si-au platit darile la stat. Si mai spune ca este vorba de cateva zeci de miliarde de lei vechi. Reactia Arhiepiscopiei a fost cam balbaita. Se invoca chichite procedurale in privinta actelor de executare silita.
Tot o veste care a tulburat crestinatatea ortodoxa romaneasca este faptul ca Manastirea de la Maglavit are restante mari la plata consumului de energie electrica, energie care, spun sfintiile lor, a fost consumata de niste clocitoare electrice particulare, ale caror stapani au uitat sa plateasca. Daca in cazul Maglavit vinovatii sunt cunoscuti si nu apartin comunitatii monahale, in schimb la Constanta lucrurile au oaresicare dedesubturi. Profitand de faptul ca Prea Inaltul a fost in gratiile vechii stapaniri pesediste, iar persoane importante ale guvernarii au croit spre Constanta in perioada 2000-2004 carari mai batute decat drumurile romanilor interbelici spre Maglavit, iar stapanul locului ajunsese sfatuitorul de taina in cele treburi legate de politichie, functionarii contabilicesti ai Sfintei Arhiepiscopii au simtit ca l-au apucat daca nu pe Dumnezeu de un picior, macar pe Sfantul Petre, si au lasat plata angaralelor catre stat pentru viata de apoi.
Dar cum orice minune tine doar trei zile, dupa trei ani a venit vremea scadentelor. Este adevarat ca mari nereguli financiare nu s-au semnalat pana acum in lumea cultelor religioase din Romania; si daca au fost, s-au rezolvat in interiorul Bisericilor, cu surdina foarte bine pusa la punct. De aceasta data insa, Prea Inaltul plateste pacatul de a se fi lansat pe valurile primejdioase ale politicii, fapt sanctionat si de Sfantul Sinod la vremea aceea. Oalele sparte se platesc nu neaparat ca ar fi fost atat de arzatoare datoria catre stat, cat pentru pacatele pesediste ale Pastorului. Sunt zeci si sute de firme care au datorii reesalonate sau unele dintre ele chiar au fost iertate, dar ele nu l-au sustinut in campania electorala pe Adrian Nastase si compania, asa ca au parte de ceva mai multa clementa din partea noilor autoritati financiare. Cu regretele de rigoare, se pare, asadar, ca Arhiepiscopia Tomisului trebuie sa plateasca oalele sparte ale perioadei in care arhiepiscopul locului calca in strachinile fostei guvernari.