Pentru foarte multi, evolutia domnului Mircea Geoana de la elegantul ambasador in Statele Unite, din timpul “odioasei“ guvernari CDR, si pana la luptatorul fara frica si prihana de astazi este absolut uluitoare. Precum calul lui Harap Alb, care s-a transformat dintr-o gloaba blajina intr-un armasar gata sa se ia la tranta cu toti dusmanii, presedintele PSD a devenit acum un politician bataios la culme, decis sa ucida din toate pozitiile “hidra“ DA.
Aparent, provocarea alegerilor anticipate a fost galeata cu jaratic care a dezlantuit in elegantul politician forte nebanuite. Este insa de domeniul evidentei ca aceste energii s-au acumulat in ultimul an, incepand cu competitia pentru castigarea alegerilor pentru Primaria Capitalei. Atunci, partidul sau era inca pe cai mari, si o victorie asupra lui Traian Basescu ar fi facut din domnul Geoana un erou de legenda, primul capabil sa smulga Primaria Capitalei din mainile celor care nu s-au inscris sub semnul celor trei trandafiri.
N-a fost sa fie, ba chiar fostul ministru de Externe, prezent pe imense panouri, imbracat intr-o impecabila camasa alba, prin tot Bucurestiul, a pierdut, destul de rusinos, inca din primul tur. A urmat desemnarea sa ca premier intr-un guvern PSD, care, sub atenta indrumare a tatucului Iliescu, urma sa lucreze “pentru continuitate“. Din nou n-a fost sa fie, roata s-a schimbat ba, colac peste pupaza, cavalerul neinfricat a mai fost facut si “prostanac“ de catre mentorul partidului. Usor de imaginat cata obida s-o fi adunat in sufletul unui tanar om politic condamnat sa apara la nesfarsit drept un prototip al politicianului elegant, dar vesnic perdant.
Este foarte posibil ca domnul Geoana sa considere ca vremea umilintelor a trecut. Dupa ce s-a racorit, reusind sa-l detroneze pe Ion Iliescu de la sefia PSD, fostul candidat la primarie a devenit din ce in ce mai agresiv, si discursul sau din ultima perioada este chiar deosebit de virulent. Nimeni nu poate nega faptul ca Guvernul Tariceanu a comis si destule gafe, dar expresii precum “mascarici“ si obsedantul “cel mai prost Cabinet“, cu care presedintele PSD isi impauneaza toate discursurile, duc cu gandul la faptul ca domnul Geoana nu poate uita cu nici un chip eticheta de “prostanac“ pe care i-a aplicat-o fondatorul PSD.
Ca sa nu mai spunem ca, cel putin in faza actuala, incercarile sale de a sari la beregata presedintelui Basescu par, din start, sortite unui esec usturator. Pentru ca, spre deosebire de “zmeul“ zambacios de la Cotroceni, domnul Geoana este un luptator facut si nu nascut. Se poate insa perfectiona, daca va mai ingurgita cateva galeti de jar si, mai ales, daca va convinge ca lupta din convingere si nu pentru a-si potoli setea de razbunare pentru umilintele suferite.