In Romania, si notiunea de vedeta s-a bagatelizat. In loc sa avem actori, regizori, scenaristi celebri, pe care sa-i numim vedete, la noi toti crainicii, toate fatucele care apar pe sticla sunt catalogati drept vedete. Unii nici nu si-au terminat studiile, altii inca fac dezacorduri sau au probleme cu dictia, dar sunt deja vedete. Pai, daca este vedeta crainica X de la Y TV, Maia Morgenstern ce mai e? Daca nu stiu ce fata, care isi petrece concediul cu omul de afaceri cutare, este catalogata de presa drept vedeta, atunci cum putem s-o numim pe Stela Popescu?
ßi in muzica se intampla acelasi fenomen de vedetizare a tuturor personajelor care canta sau mimeaza lucrul asta. Adica sunt pusi toti in acelasi sac. Daca apar doua tipese bine imbracate sau, mai bine zis, dezbracate, care au "muncit" pe la cate un manager de casa de discuri care le-a pacalit ca au voce, ele sunt la fel de vedete ca si Marcel Pavel sau Corina Chiriac.
Mai mult, pentru ca dau bine din profundor si la propriu, si la figurat, ele au mai mult succes decat Angela Similea sau Monica Anghel, care fac eforturi sa-si intretina vocea pentru a canta live. La fel se intampla si cu crainicii de televiziune. S-au vedetizat toti. Te impiedici prin jurnalele de stiri de vedete. Unele chiar cred in titulatura asta si s-au apucat sa faca si emisiuni de televiziune. Alti s-au apucat de cantat. Ce mai, sunt polivalenti. Una, care abia deschidea gura si avea un luciu pe creier de patinai nu alta, joaca in telenovele, adica e actrita, si are si o formatie de muzica acum.
De fapt, practica asta de a fabrica vedete peste noapte vine tot de afara. Dar, sa nu uitam ca pe acolo vedetele isi confirma titulatura, chiar daca mai exista si rateuri. Acolo poti canta in play-back sau poti mima o data, de doua ori, dar daca te prind fanii ca ai comis-o in concert, atunci s-a dus celebritatea. Mai ne pacalesc si occidentalii cu cate o nevasta, cum e cea a bossului de la Sony, care, chiar daca n-are cine stie ce voce, macar da bine pe scena.