In goana noastra de zi cu zi uitam de cei care isi traiesc dramele in preajma noastra. O discutie cu cei care au dizabilitati iti demonstreaza ca existenta lor este o lupta atat cu temerile si prejudecatile lor, cat si cu prejudecatile noastre, ale celor de care ei se izbesc. Ei isi doresc prieteni, un loc de munca, sa vorbeasca, sa rada, sa traiasca din plin, la fel ca noi toti, dar noi le inchidem portile prin indiferenta pe care o afisam. Poate si noi ne temem sa nu-i suparam cu vreun gest si, de aceea, de cele mai multe ori, sfarsim prin a face exact ce nu trebuie.

Important este ca, intr-un oras european ca al nostru, nu doar noi, cei supusi greselilor, o luam pe aratura, ci si institutiile, care sunt obligate prin lege sa le respecte drepturile celor care fac parte din aceasta categorie. Azi inca mai exista institutii care ii invita pe cei cu handicap sa intre prin spate sau chiar locatii care nici nu au luat in calcul constructia unei rampe. Cineva imi spunea ca atunci cand te afli intr-un carucior si cauti un loc de munca, simplul fapt ca institutia nu are o rampa de acces spune multe despre "sufletul" ei. De asemenea, atunci cand esti invitat sa intrii intr-o institutie pe usa din spate, este mai bine sa-i intorci spatele, pentru ca acolo nu vei gasi respect.

Sunt amanunte de care noi nu prea tinem cont pentru ca nu avem timp sa ne gandim si la ei. Mai mult, acesti oameni vad ca exista o lege care le protejeaza drepturile, dar care este ignorata chiar de cei care ar trebui sa o puna in practica. Constructiile care abia se ridica si care trebuie sa prevada cel putin doua camere pentru cei cu dizabilitati, precum si lift, si alte facilitati, fie respecta in parte aceste dispozitii, fie nu o fac deloc. Atitudinea lor este taxata, deocamdata, de persoanele cu dizabilitati, care sunt decise sa inceapa o adevarata campanie de responsabilizare a tuturor institutiilor in ceea ce priveste drepturile acestei categorii. Din urma vine si Inspectia Sociala, care are pregatite amenzi pentru cei care nu asigura accesul celor cu handicap in institutii.