Lasand la o parte statiunile turistice, atat pe cele montane cat si pe cele sezoniere, litorale, nu putem sa nu observam ca oferta turistica romaneasca cam scartaie si la segmentul turism de tranzit. Deunazi am cautat oferte de cazare la Viena. Orasul dunarean cu cea mai grandioasa istorie ofera turistilor cazare pentru toate buzunarele. De la sute de euro pe noapte pentru a asculta Dunarea Albastra intr-un hotel apartinand unui lant celebru si pana la cativa zeci de euro pe noapte pentru cei mai fara posibilitati, tineri, studenti, elevi, grupuri. Ceea ce este uimitor este faptul ca acei cativa zeci de euro reprezinta, facand transformarea in lei, doar putin peste 100 de lei. De acesti bani, o familie cu un copil poate beneficia, in centrul Vienei, de o camera dotata cu televizor, telefon, frigider si care are si o mica bucatarioara cu tot ceea ce este necesar pentru a prepara o masa. Adica o garsoniera in toata regula.
Sa ne intoarcem pe meleagurile noastre. Sa incepem cu Bucurestiul, pe care, dupa preturile la cazare, nu-l mai putem numi "micul", ci "marele" Paris, unde o noapte te costa minimum doua milioane de lei. Adica vreo 58 de euro. ßi asta la un hotel nu prea pricopsit. Dar sa mergem si prin alte orase mari ale tarii noastre. La Arad, tarifele hotelurilor din oras se invart in jurul la 80 de euro pe noapte, la Timisoara la fel, la Iasi sunt ceva mai scazute, dar sar de doua milioane pe noapte, iar la Constanta preturile le depasesc pe toate celelalte, concurand cu brio cu cele din Capitala.
Cu alte cuvinte, suntem in topul celor mai scumpe destinatii in ceea ce priveste turismul de tranzit, de oras, ceea ce se reflecta in numarul scazut de vizitatori si gradul de prosperitate in crestere al ofertelor pensiunilor turistice.
De fapt, turismul romanesc se afla intr-un cerc vicios. Avem tarife mari la cazare, la masa, acestea determina un flux scazut de turisti, romani sau straini, un grad de ocupare sub pragul rentabilitatii si, deci, un nivel scazut al serviciilor turistice oferite.
Pentru a rupe acest lant pagubos trebuie ca statul sa ajute intreprinzatorii din turism, trebuie fiscalitate redusa pentru serviciile turistice, trebuie investit in calificarea fortei de munca, pentru ca numai asa mai avem o sansa in fata marii concurente la care va trebui sa facem fata dupa integrare.