"Alesii neamului" au facut zilele trecute o mare greseala istorica: aceea de a da liber aberatiei care poarta numele de "Ordonanta Gojdu", punandu-si in cap toata Biserica Ortodoxa din Ardeal. Daca ministrul de Externe, care la inceputul mandatului parea o speranta in relansarea diplomatiei romanesti, a reusit sa puna in bratele Guvernului de la Budapesta o mostenire a ortodocsilor de o valoare inestimabila, considerand ca ierarhii Bisericii Ortodoxe sunt atat de ignoranti incat nu vor face altceva decat sa cante "Vesnica ei pomenire", s-a inselat. Incercarile derizorii de prostire cu amendamente si promisiuni de refacere a strambei ordonante nu demonstreaza decat faptul ca domnul Mihai Razvan Ungureanu ori ne crede prosti, ori este de un cinism dus la extrem.
Daca pentru celelalte probleme in care a dat chix reactiile au fost sporadice si lipsite de relevanta (a se vedea negocierile pentru Insula ßerpilor sau in chestiunea Canalului Bistroe), in problema mostenirii Gojdu si ministrul de Externe, si Cabinetul Tariceanu, in general, vor avea parte de un adversar redutabil, care este hotarat sa mearga pana in panzele albe pentru a-si obtine drepturile.
Diriguitorii acestei tari se vor trezi cu procese internationale si vor plati despagubiri usturatoare pentru dispretul manifestat fata de interesele reale ale Ortodoxiei ardelene. Adversarii redutabili de care era vorba sunt cei 15 ierarhi ortodocsi din Transilvania istorica, ce au o influenta remarcabila in aceasta parte de tara. Sa nu se mire alesii liberali aflati acum la putere daca vor avea la alegeri rezultate catastrofale in zona Ardealului si nu numai.
De fapt, prin acordul stabilit si ratificat la Budapesta, Guvernul ia de la gura a sute de tineri ortodocsi bursele care le dadeau posibilitatea de a-si continua studiile superioare. Episcopii si mitropolitii au pus pe tapet o chestiune de bun- simt. Daca Bisericii Maghiare i se restituie in Ardeal mii de hectare de teren si paduri, sute de imobile si proprietati, atunci de ce sa nu putem pastra o mostenire care apartine intregii comunitati ortodoxe ardelene si nu numai, mostenire cu caracter filantropic, lasata urmasilor sai de unul dintre cei mai infocati patrioti romani pe care i-a avut aceasta natie?